AAA

IZJAVA-DANA | 09.01.2017 14:50 > 09.01 14:53

Saša Janković: Vlast ili žrtvuje bezbednost gradjana da ne bi bila kritikovana, ili nam posebna policija nije ni bila potrebna

Zaštitnik gradjana Saša Janković izjavio je danas da pomoćna policija kao koncept dodatnog bezbednosnog aparata za posebne situacije nije nepoznat ni nov, ali da je način na koji je pokušano njegovo oživljavanje tipičan za politizovano i autoritarno shvatanje bezbednosti.

Janković je, navodi se na sajtu zaštitnika, rekao da u nacionalnim strateškim bezbednosnim dokumentima nije opredeljeno zbog čega Srbiji treba i redovna i komunalna i pomoćna policija i BIA, koja po zakonu može da preuzme policijske poslove, ali i privatne bezbednosne agencije sa brojnim ljudstvom i ovlašćenjima.

"Zakonom o policiji nije razradjen način njenog rada, a Uredbom, koja je na brzinu doneta, pa se ukida preko noći, ostavljena su nerazumna diskreciona ovlašćenja za zapošljavanje pomoćnih policajaca", rekao je Janković povodom donošenja Uredbe o pomoćnoj policiji i njenom najavljenom hitnom ukidanju.

On je rekao da je vest o pomoćnoj policiji dočekana uz kritike i zebnju jer je očigledno da javnost nema poverenja zbog slučajeva kao što su Savamala, Potočari, stalnog curenja informacija iz istraga, nečuvenog pokušaja masovnog otpuštanja preko "analize rizika", nerazjašnjenih slučajeva tajnog praćenja novinara i aktivista, svakodnevnih "državnih udara", kao i zbog toga što ministar i dve državne sekretarke u MUP-u dnevno politizuju poslove bezbednosti.

"Još je čudnije što se od te ideje odmah odustaje  -  to znači ili da vlast, da ne bi bila kritikovana, žrtvuje bezbednost gradjana, ili da nam pomoćna policija nije ni trebala, i bilo je  -  'ako prodje  -  prodje'. Šta god da je  -  nije dobro. A pravo gradjana na bezbednost garantovano je Ustavom i niko se njime ne bi smeo poigravati", naveo je Janković.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.