AAA

IZJAVA-DANA | 10.01.2017 15:25 > 10.01 16:16

Nils Muižnieks: Zabrinut sam zbog mogućeg negativnog uticaja presude na slobodu medija

Komesar za ljudska prava Saveta Evrope Nils Muižnieks izrazio je danas zabrinutost zbog mogućih negativnih posledica presude nedeljniku NIN, po tužbi ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića.

"Zabrinut sam zbog mogućeg negativnog uticaja koji bi na slobodu medija mogla da ima odluka Višeg suda u Beogradu", prema kojoj nedeljnik NIN kao kaznu treba da plati 300.000 dinara zbog povrede časti i ugleda ministra Stefanovića, naveo je Muižnieks na Fejsbuku.

Prema dobro utvrdjenoj praksi Evropskog suda, granice prihvatljive kritike su "šire u pogledu političara nego za privatna lica", podsetio je Muižnieks.

Srpsko pravosudje mora da obezbedi da sudska praksa u slučajima klevete bude u skladu sa sudskom praksom Evropskog suda, naveo je komesar.

Političari, sa svoje strane, treba da budu otvoreni za javne kritike i da spreče aktivnosti koje mogu imati negativan efekat na slobodu izražavanja, posebno za novinare.

Viši sud odredio je da NIN isplati ministru na ime nematerijalne štete 300.000 dinara, kao i troškove postupka zbog toga što je list povredio ugled i čast ministra unutrašnjih poslova objavljivanjem teksta "Nebojša Stefanović: Glavni fantom iz Savamale".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.