AAA

IZJAVA-DANA | 20.01.2017 17:35 > 20.01 17:43

Johanes Han: Gledali smo u budućnost i jedinstveno tržište Balkana može biti opcija

Evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio je danas da treba razmotriti stvaranje jedinstvenog tržišta Balkana koje bi bilo privlačno i za evropske kompanije.

Han je rekao da je danas u Davosu razgovarao s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem o mnogim pitanjima, ali da je glavna tema bila ekonomska situacija, "snažno poboljšanje ekonomskih podataka u Srbiji, pad nezaposlenost, stopa rasta, što može biti model za sve zemlje u regionu".

Komesar za proširenje EU je rekao da ne isključuje skoro otvaranje drugih poglavlja u pristupnim pregovorima kako bi se sledila namera da se svakih meseci otvore nova poglavlja.

"Gledali smo u budućnost i jedinstveno tržište Balkana može biti opcija. Ako ima 20 miliona potorošača to je interesantno za evropske kompanije tako da je budućnost Zapadnog Balkana jasno u EU sa svim njenim mogućnostima i perspektivama", rekao je Han.

On je rekao da su u Srbiji postignuti "izvanredni" rezultati i da to "može biti primer za druge i pokazuje šta je moguće ako svi vuku istom snagom".

Na pitanje da li je politička situacija sada pogodna za jedinstveno tržište, Han je rekao da treba ima viziju i izrazio uverenje da premijer Srbije ima viziju ne samo za svoju zemlju, već i za region.

Han je rekao da treba poboljšati životne uslove i stvoriti nova radna, "što je jedino moguće ako napravite veće tržište koje je atraktivno".

"Mnogo treba uraditi, ali treba da imati viziju šta će biti konačan cilj", rekao je Han.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.