AAA

IZJAVA-DANA | 08.02.2017 13:05 > 08.02 13:12

Raša Nedeljkov: Gradjani smatraju da se njihovim glasovima manipuliše. Zato smo, izmedju ostalog, od 2008. do 2014. imali smanjenje izlaznosti za 450.000 birača

Programski direktor Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) Raša Nedeljkov ocenio je danas da će kampanja za predsedničke izbore biti održana u istim ili gorim uslovima od onih u kojima su sprovedeni vanredni parlamentarni izbori 2016. godine, kada je bilo ozbiljnih nepravilnosti.

"Osnovni problem je što se postojeći zakonski mehanizmi ne koriste i nema političke volje da se problemi u izbornom procesu isprave. Nema pokazatelja da se radi na ispravljanju propusta i prekršaja iz 2016", rekao je Nedeljkov za agenciju Beta.

On je naveo da birački spisak nije ažuriran i pored velikog broja primedbi, a da podaci "Gradjana na straži" koji su posmatrali izbore 2016. ukazuju da su na četiri odsto biračkih mesta zabeležena ozbiljna kršenja izborne procedure poput glasanja bez lične karte, glasanje za više ljudi, uskraćivanje tajnosti glasanja, kupovine glasova.

"Na prošlim izborima imali ste više od 15.000 falsifikovanih izjava o podršci kandidatima, utvrdjena su četiri metoda falsifikovanja, što sve ukazuje da je to radjeno na organizovan način. Država to nije sankcionisala i tako je poslala poruku da to može da se radi i na ovim izborima", naveo je Nedeljkov.

Prema njegovim rečima, uloga nezavisnih institucija u izbornom procesu je značajna, ali one ne koriste mogućnosti koje su im na raspolaganju.

"REM (Regulatorno telo za elektronske medije) nije izveštavalo o medijskoj zastupljenosti iako naši podaci govore da je ogromnu prednost imao predsednik SNS i premijer Aleksandar Vučić u odnosu na druge predstavnike lista. Sa druge strane, Agencija za borbu protiv korupcije je izveštaj o finansiranju kampanje izdala tek decembra 2016. nakon što je izabran premijer i nova vlada, kao i novi saziv parlamenta, umesto da su bili aktivniji u toku procesa", istakao je Nedeljkov.

On je rekao da bi nisku izlaznost na izbore trebalo, pored nezadovoljstva ponudjenim opcijama, posmatrati i kao posledicu nepoverenja birača u izborni proces.

"Gradjani smatraju da se njihovim glasovima manipuliše. Zato smo, izmedju ostalog, od 2008. do 2014. imali smanjenje izlaznosti za 450.000 birača, dok se 2016. situacija samo malo popravila, ali i dalje glasa manje ljudi nego 2008, kada je na izbore izašlo 4.140.000 glasača", istakao je Nedeljkov.

Na pitanje šta bi trebalo učiniti da kampanja bude fer, Nedeljkov je kazao da je neophodna politička volja da se primenjuju postojeća izborna pravila, kao i da nezavisna tela rade svoj posao.

"Ne postoje pokazatelji da će problemi iz izbornog procesa iz 2016. biti otklonjeni. U tom smislu, možemo očekivati iste propuste, a moguće je i pogoršanje uslova u kojima će se predsednička kampanja odvijati", zaključio je Nedeljkov.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.