AAA

IZJAVA-DANA | 22.02.2017 14:10 > 22.02 14:17

Tanja Miščević: Nacionalne manjine su najveći promoteri evropskog puta Srbije, prednost a ne prepreka

Šefica pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanja Miščević izjavila je danas u Novom Sadu da su prava nacionalnih manjina bila mnogo godina u velikoj meri zanemarivana a da pozitivni rezultati u toj oblasti ne mogu doći preko noći.

"Ponekad rezultati neće moći da se osete odmah sutradan nakon što neka mera bude usvojena. Uvek treba imati u vidu da akcioni planovi nisu kraj, već početak puta u donošenju odgovarajućih mera", kazala je Miščević na skupu "EU integracije i pitanje nacionalnih manjina u Srbiji".

Dodala je da su oblasti obrazovanja i informisanja na jezicima nacionalnih manjina "kamen spoticanja" u ovoj fazi pregovora i predmet posebne pažnje susednih država.

"Volela bih da se nacionalne manjine ne pominju kao kamen spoticanja, već kao bilateralna veza. Nacionalne manjine su najveći promoteri evropskog puta Srbije. To je prednost, a ne prepreka", kazala je Miščević.

Prema njenim rečima, "višedecenijska nepravda" o dostupnosti udžbenika na maternjem jeziku biće uskoro ispravljena i to će biti "tačka dobrog razvoja".

Ukazala i da će u budućnosti biti jako mnogo govora o demokratskoj participaciji nacionalnih manjina.

"Ove teme će ući u fokus i prilikom rasprave o izmenama Zakona o nacionalnim savetima i Zakona zaštiti prava i slobboda nacionalnih manjina", rekla je šefica Pregovaračkog tima Srbije.

Pomoćnik zaštitnika gradjana za nacionalne manjine Robert Sepi rekao je da u Srbiji ne postoji normativno definisana manjinska politika i dodao da je usvajanje akcionog plana prilika da se ta problematika uredi.

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov rekao je da su manjine "most ali često i kamen spoticanja u pregovaračkom procesu podsetivši da se "u nekoliko navrata to dešavalo".

"Setimo se, 2012. godine Rumunija je blokirala članstvo Srbije u EU zbog pitanja statusa vlaške manjine, pa je potpisan sporazum da će se to pitanje rešavati. Kasnije, u dva navrata od strane Hrvatske je blokirano otvaranje poglavlja, a blokada je bila najavljena i od strane Bugarske", naveo je on.

Prema njegovim rečima, ako se manjine ne osećaju sigurno u Srbiji, onda se neće osećati ni pripadnici većinskog naroda.

Na okruglom stolu, koji je organizovao  Centar za regionalizam, uz podršku nemačke fondacija "Hans Zajdel" (Hanns Seidel) govorila je i direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.