AAA

IZJAVA-DANA | 25.02.2017 15:25 > 25.02 15:27

Safet Softić: S obzirom na dinamiku kako sud radi, verovatno će i sama revizija trajati godinama

Predsedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i potpredsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Safet Softić izjavio je da u Bosni i Hercegovini treba raditi na normalizaciji stanja i spuštanju tenzija.

"Ne mislim da će ići na produbljivanje, jer naprosto niko za to nema potrebu. Što je najvažnije u celoj priči, i na nedavnom sastanku (u Beogradu sa srpskim političarima iz BiH) premijer Srbije Aleksandar Vučić uputio je jasne poruke da se institucije ne napuštaju i da treba raditi na spuštanju tenzija. Mislim da je to opredeljujuća stvar u čitavoj situaciji", kazao je Softić za sarajevski "Dnevni avaz".

On smatra da "ne postoji uslov" za produbljivanje krize, dodavši da se mogu razumeti tenzije koje su pratile predaju aplikacije za reviziju presude Medjunarodnom sudu pravde po tužbi BiH protiv Srbije za genocid.

"Ali, kada je sve to gotova stvar, ne vidim nikakvog drugog puta. Ne postoji osnov za produbljivanje dalje krize", naveo je Softić.

On je najavio da je za utorak zakazana sednica Saveta ministara BiH na kojoj su učešće potvrdili predstavnici Saveza za promene (političkog bloka iz Republike Srpske).

"To će biti put da se stvari polako stabilizuju. Savet ministara BiH kao izvršni organ trebalo bi da prvi krene s aktivnostima, jer su za to najodgovorniji. Posle toga bi Predsedništvo BiH i domovi Parlamentarne skupštine trebali da se okupe i da pokušamo spustiti loptu", istakao je Softić.

Govoreći o pokretanju procesa za reviziju presude MSP-a, on je rekao da se spominje rok od osam meseci u kojem će se utvrditi eventualno prihvatanje ili odbijanje aplikacije.

"Iz dosadašnjeg iskustva, jer krivično-pravni proces traje 23 godine pred MSP-om, ne očekujem brze rokove i da se može dogoditi išta u skorije vreme. S obzirom na dinamiku kako sud radi, verovatno će i sama revizija trajati godinama. Pod uslovom da Sud prihvati što je napisano i predato", zaključio je Softić. 

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.