AAA

IZJAVA-DANA | 15.04.2017 22:40 > 16.04 00:16

Vašington post: Severna Koreja ipak nije nuklearnom probom obeležila rodjendan svog osnivača

Severna Koreja je priredila veliki vojni spektakl u subotu tokom proslave rođendana svog osnivača, paradom niza novih i tehnološki naprednijih raketa pred svojim liderom Kim Džong Unom, prkoseći tom demonstracijom sile pred svetom, komentariše "Vašington post".

Severna Koreja nije, međutim, izvršila još jednu nuklearnu probu ili ispalila balističku raketu, uprkos široko rasprostranjenim spekulacijama da će 105. godišnjicu rođenja Kim Il Sunga proslaviti uz prasak.

Najvažniji dan u severnokorejske kalendaru je 15. april, te je Kim Džong Un je proslavio rođendan svog dede s veliku pompom podvlačeći time svoj legitimitet kao naslednik komunističke dinastije, iše američki list.

Severna Koreja je predstavila svoje dve najnovije rakete na paradi na Trgu u Kim Il Sunga u subotu, uključujući balističke rakete za lansiranje s podmornica, kakvu je uspešno ispalila prošle godine, i verziju za lansiranje s kopna koju je ispalila prošlog meseca.

"Bilo ih je mnogo", rekao je Melisa Hanam, ekspertkinja Centra "Džejms Martin" za studije neširenja nuklearnog oružja, u Kaliforniji. "Signal koji pokušavaju da pošalju je da napreduju s raketama na čvrsto gorivo".

Severna Koreja radi na čvrstom gorivu, što znači da su rakete spremne za sipaljivanje i da im ne treba utovar raketnog goriva kao prethodnim raketama te zemlje na tečno gorivo, te se nove rakete ispaljuju brzo, a sateliti ih teže otkrivaju.

Analitičari su radili na tome da identifikuje sve rakete koje su prikazane u subotu, od kojih su mnoge izgleda bile prefarbane ili su nove varijante poznatih raketa.

Jedan od projektila je izgledao slično interkontinentalnoj balističkoj raketi KN-08 koju je Severna Koreja uključila u prethodne parade. Ta raketa ima teoretski domet od oko 7.500 kilometara, što je dovoljno da se stigne sve do SAD, rekao je Džošua Polak, urednik časopisa "Neširenje" (Nonproliferation Review).

Takođe na paradi su bila i dva kanistera ICBM, koji štite rakete na čvrsti pogon od vremenskih uslova, a bili su na kamionima koji su ranije nosili rakete ICBM. Jedna je možda bila KN-14 što je drugi projektil sposoban da dostigne kopno SAD, iako je nešto kraćeg dometa.

Kamioni koji su nosili raketne kanistere su kineski, i to oni koji su izvezeni Ministarstvu šumarstva Severne Koreje, ali ih je već bilo na vojnim paradama kao što je subotnja.

Ipak, subotnja parada je zabrinjavajuća, rekla je Hanam.

"Oni sada imaju sistem goriva domaće proizvodnje, tako da imaju više lansera, a imaju i čvrsto gorivo, što znači da mogu da pokrenu mnogo više tih stvari u kratkom razmaku, bez potrebe da uh pune", rekla je ona.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.