AAA

IZJAVA-DANA | 29.05.2017 13:20 > 29.05 13:34

Vuk Jeremić: Populizam je zavodljiv i otrovan

Predsednik Centra za medjunarodne odnose i održivi razvoj (CIRSD) Vuk Jeremić izjavio je da obezbedjivanje mira, stabilnosti i kontinuiranog napretka čovečanstva u okolnostima rastućih izazova sa kojima se suočava svet u 21. veku zahteva globalne strategije i rešenja kao i mnogo intenzivniju medjunarodnu saradnju.

"Ad hok pluralizam, voluntarizam i neformalne mreže ma kako dobre njihove namere bile, ne mogu biti zamena za koncentrisani, robusni i inkluzivni multilateralizam u 21 veku", rekao je Jeremić na italijanskoj Diplomatskoj akademiji u Veroni prilikom sinoćnje dodele diploma, saopštio je danas CIRSD.

Jeremić je izrazio uverenje da takva vrsta multilateralizma predstavlja najsnažniju bezbednosnu mrežu protiv globalnih opasnosti sa kojima se svet suočava. "Ako ne preduzmemo odlučujuću akciju današnji globalni izazovi mogu biti bledi u poredjenju sa onim sutra", dodao je.

Jeremić je u govoru posebno kritikovao populizam rekavši da je on u isto vreme i zavodljiv i otrovan. "Zavodljiv je jer pojednostavljuje i u obraćanju nudi laka rešenja a otrovan jer traži žrtvenu jagnjad i stvara podele", dodao je.

On je ocenio da je protekli period pokazao da "nema mnogo zemalja koje su imune na perfidnosti populizma".

"Javni diskurs je sve više podeljen i sve je manje mogućnosti za rasprave na temelju rešenja o tome kako se uhvatiti u koštac s medjunarodnim izazovima, od pitanja poput terorizma i masovne migracije, do pretnje koju predstavlja sajber rat, a da ne spominjemo energetsku bezbednost, nuklearno širenje i eskalaciju pomorskih sporova", dodao je predsednik CIRSD.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.