AAA

IZJAVA-DANA | 07.08.2017 09:35

Vuk Drašković: Suverenitet Srbije nad Kosovom postoji samo u preambuli Ustava

Lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković izjavio je da suverenitet Srbije nad Kosovom postoji samo u preambuli njenog Ustava i da robujući toj normi država trpi samo ogromne gubitke i da stoga treba prihvatiti i priznati kosovsku svarnost.

"Prihvatimo i priznajmo kosovsku stvarnost. Makar i sa zakašnjenjem prihvatimo dokument Martija Ahtisarija (specijalni izaslanik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija) kao temelj nastavka Briselskog dijaloga sa Albancima. Potpišimo sporazum o svestranoj normalizaciji naših odnosa sa njima. Neprijateljstvo se gasi prijateljstvom", rekao je Drašković u autorskom tekstu današnjem "Blicu".
On je naveo da je kaptulacijom Srbije potpisanom u Kumanovu i Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, Srbija proterana sa Kosova njena oružana sila, sva vlast i svaki simbol državnog suvereniteta.

"Vrhovna komanda tektonskog nacionalnog sloma i njena propagandna kamarila bučno su, medjutim, objavili da su pobedili NATO i odbranili Kosovo. Krila toj morbidnoj neistini raširena su 8. novembra 2006. godine kada je preambulom novog Ustava Srbije teritorija Kosova definisana kao autonomna pokrajima pod suverenom vlašću države", istakao je Drašković.

Prema oceni lidera SPO, tom preambulom je Srbija odredila koji je konačni status Kosova i to usred pregovora koje je vodio Marti Ahtisari.

"Ahtisari je svojim planom nastojao da pravo albanske većine na nezavisnot Kosova koje im je dato Rezolucijom 1244 ograniči i uslovi mnogo čime, a naročito važnim ustupcima kosovskim Srbima, SPC i državi Srbiji...Srbija je taj plan odbila", dodao je Drašković.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.