AAA

IZJAVA-DANA | 28.08.2017 11:50

Bojan Kostreš: Stranke da se javno izjasne da ne primaju preletače

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš zatražio je danas od političkih stranaka u Srbiji da se javno izjasne i donesu pravilnike po kojima neće prihvatati članove drugih stranaka koji dolaze s poslaničkim ili odborničkim mandatima."Danas u prilog tome govori i podatak organizacije CRTA da je u 52 opštine i grada u Srbiji, naročito nakon lokalnih izbora zabeležen fenomen 'preletača' u vladajuće stranke. Sa druge strane, broj poslanika i poslanica koji su napustili poslaničke grupe i stranke na čijim listama su izabrani u Skupštinu Srbije, jasno ukazuje da postoji potreba za ovakvim rešenjem", naveo je Kostreš u saopštenju.

Dodao je da je nesporno da oni koriste mogućnost koju im ostavljaju Ustav i Zakon o izboru narodnih poslanika, ali je ocenio da se takvim postupcima dolazi u opasnost od urušavanja čitavog političkog sistema.

"Ukoliko takva praksa ne bude prekinuta, politička scena u Srbiji će se suočiti sa još većom apatijom i gubitkom poverenja birača, jer će rezultat njihovog glasanja svejedno biti promenjen", ocenio je Kostreš.

Prema njegovim rečima, ukoliko je želja za promenom stranke plod iskrene promene političkih ubedjenja, odbornici ili poslanici bi trebalo da pre odlaska svoje mandate ostave onoj listi, odnosno stranci, sa kojom su ga osvojili.

"Isto tako, partija koja ih prima bi trebalo da se raduje ljudima koji su u stanju da se odreknu poslaničkog ili odborničkog mandata da bi im se priključili", poručio je Kostreš.

Podsetio je da LSV na to poziva i upozorava još od novembra 2014. godine, kada je bilo naročito aktuelno "prekomponovanje" vlasti.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.