AAA

IZJAVA-DANA | 07.09.2017 11:45

Ana Brnabić: Srbija je šampion u poštovanju ljudskih i manjinskih prava

Premijerka Ana Brnabić ocenila je danas da je Srbija "šampion u poštovanju ljudskih i manjinskih prava" i najavila da će manjinske politike biti dodatno poboljšane izmenama Zakona o nacionalnim savetima.

U intervjuu za novosadski portal na madjarskom jeziku "Vojvodina danas" (vajma.info), predsednica Vlade Srbije je rekla da će izmenama tog zakona biti precizirane nadležnosti nacionalnih saveta kako bi se smanjio "preterani politički uticaj na njih" ali i kako bi se više računa povelo o načinu njihovog finansiranja.
"Mi ćemo i dalje raditi na poboljšanju kvaliteta zakonskih okvira, ali smatram da je izuzetno značajna odgovarajuća primena postojećih zakona, kao i učešće nevladinih organizacija i svih zainteresovanih u definisanju manjinske politike", rekla je Ana Brnabić.

Ona je navela i da medjunarodna zajednica smatra da su zakonski i institucionalni okviri zaštite prava nacionalnih manjina u Srbiji dobri.

Komentarišući najavljene izmene Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina, premijerka je kazala da će najznačajnija promena biti pružanje mogućnosti "upisivanja nacionalne pripadnosti u lične karte i ostalu zvaničnu dokumentaciju".

"Biće izmenjen i Zakon o matičnim knjigama, kako da bi se omogućilo upisivanje nacionalne pripadnosti i u matične knjige, kazala je Brnabićeva.

Upitana da li Srbija treba da obezbedi garantovana mesta za predstavnike manjina u parlamentu, predsednica vlade je rekla da su zakonom iz 2009. godine već obezbedjene povoljnosti za formiranje političkih partija nacionalnih manjina, pa je za osnivanje takve stranke potrebno svega 1.000 potpisa.

"Time je u velikoj meri primenjen princip pozitivne diskriminacije. Srbija je i jedna od retkih zemalja gde se primenjuje prirodni prag u slučaju manjinskih lista, a o svemu će se još razgovarati sa zainteresovanih stranama u narednom periodu", kazala je Ana Brnabić.

Ona je dodala da je izmenama Zakona o zaposlenima u pokrajinskim organima i lokalnim samoupravama, propisana jednakost šansi u zapošljavanju, odnosno da taj akt propisuje odgovarajuću nacionalnu strukturu zaposlenih u državnim organima, koja odgovara strukturi stanovništva.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.