AAA

IZJAVA-DANA | 15.09.2017 13:00 > 15.09 14:18

Johanes Han: Dizanje gvozdene zavese se neće završiti pre prijema Zapadnog Balkana u EU

Proces dizanja "gvozdene zavese" biće završen tek kada zemlje Zapadnog Balkana postanu deo Evropske unije, izjavio je danas u Beogradu evropski komesar za proširenje Johanes Han, istakavši da su ključni prioriteti Srbije na tom putu vladavina prava, ekonomske reforme i dijalog s Prištinom.

"Proces započet 1989. će biti završen tek kada svih šest zemalja Zapadnog Balkana bude pristupilo EU. Bilo bi porazno da vidimo budućnost EU bez Srbije i drugih zemalja regiona", kazao je Han na predavanju "EU-Srbija: Strateško partnerstvo za budućnost" za članove Nacionalnog konventa o EU i ambasadore zemalja članica.

Izrazivši "jasnu i čvrstu" posvećenost EU Srbiji, Han je rekao da je Zapadni Balkan nekad posmatran kao "zadnje dvorište EU", a da je danas "enklava u samoj Uniji" i da ima legitimno pravo da bude njen deo.

Han je rekao da je u interesu EU da ima stabilan deo Evrope, koji je i dalje "dosta osetljiv", i da su Uniji potrebni snažni, uravnoteženi regioni širom Evrope.

"Ako želimo više stabilnosti u susedstvu, moramo da održimo kredibilnu politiku proširenja na Zapadni Balkan", rekao je Han i dodao da Brisel treba da pojača rad sa zemljama regiona, naročito sa Srbijom i Crnom Gorom, koje su, kako je kazao, vodeći kandidati za članstvo.

Podsetivši na ocenu predsednika Evropske komisije Žan Klod Junkera da bi Srbija i Crna Gora mogle da pristupe EU 2025. godine, Han je rekao da je to "realan vremenski okvir", ali da to "nije uklesano u kamen" i da može da se desi i ranije, ali i kasnije ako se ne naprave neophodni koraci.KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.