AAA

IZJAVA-DANA | 18.09.2017 14:15

Bojan Kostreš: Crkva da plati porez i kamate na imovinu kao što plaćaju gradjani

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš izjavio je danas da je "krajnje nepravedno" da gradjani imaju obavezu i rok da plate porez na imovinu, a crkva i dalje javno odbija da plati taj porez.

"Zato pozivamo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i Ministarstvo finansija da prilikom najavljenog popisa nepokretnosti u 40 lokalnih samouprava, sa ciljem da se utvrdi ko ne plaća porez, obavezno imaju u vidu i tu imovinu", naveo je Kostreš u saopštenju.
Prema njegovim rečima, više je nego nepravedno da se gradjanima obračunava kamata ako kasne prilikom uplate poreza za jedini stan ili kuću u kojoj žive, dok sa druge strane crkva javno odbija da plati porez na brojne objekte, oranice i šume kojima raspolaže.

"Naredno pitanje za oba ministarstva jeste da li će se i crkvi obračunati i naplatiti zatezna kamata na sve što duguje do sada, budući da takav aršin važi za gradjane, od čijeg poreza se još i izdvajaju sredstva za penzijsko, invalidsko i zdravstveno osiguranje sveštenika i verskih službenika", upitao je Kostreš.

On je dodao da LSV podsebno skreće pažnju Ministarstvu finansija i Poreskoj upravi na to da crkva nije u sistemu PDV-a, iako prema navodima pojedinih medija zaradjuje preko stotinu miliona evra godišnje.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.