AAA

IZJAVA-DANA | 17.03.2018 11:00 > 17.03 11:03

Vesna Marković (SNS): Skaparotijeva izjava nema uvredljivih tonova

Narodna poslanica Srpske napredne stranke (SNS) Vesna Marković ocenila je danas da u izjavi komandanta NATO snaga za Evropu Kertisa Skaparotija pred američkim Senatom, na temu srpsko-ruskih odnosa, nema uvredljivih tonova i da je on samo opisao situaciju u regionu na način na koji je vidi.

Ona je to za list Danas od subote rekla povodom reagovanja Pentagona i Ministarstva odbrane Srbije o načinu na koji su mediji u Srbiji izvestili o izjavi generala Skaparotija.

"General Skaparoti je, pre nešto manje od godinu dana, u Beogradu, najavio da Kfor ostaje na Kosovu i Metohiji dok god je to potrebno i izrazio zabrinutost zbog najave formiranja vojske Kosova", kazala je Markovićeva.

Kako je istakla, ta poseta, ali i poseta predsednika Srbije Aleksandra  Vučića sedištu NATO-a u Briselu, poseta generalnog sekretara NATO-a Stoltenberga Beogradu, brojne zajedničke vojne vežbe, potpisivanje IPAP sporazuma govore o "veoma dobroj saradnji".

Zvaničnica vladajuće stranke ponovila je svoj ranije izneti stav da je najveći interes Srbije za saradnju s NATO-om pre svega zaštita srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji.

"Svi mi koji se bavimo politikom, posebno sa pozicije vlasti, moramo promišljeno da dajemo izjave i da pritom razmišljamo o posledicama. Odgovornost koju imamo prema svojoj državi mora da bude na prvom mestu. Gradjani su nas birali da štitimo interese svoje države i time treba da se rukovodimo", kazala je Markovićeva.
Tokom svedočenja pred Odborom američkog Senata za oružane snage, komandant snaga NATO-a u Evropi Kertis Skaparoti rekao je da je jačanje ruskog uticaja u Evropi najveći problem i na civilnom i na vojnom planu, a posebno na zapadnom Balkanu, preneli su mediji.

General Skaparoti je izrazio zabrinutost da nedostatak diplomatskih aktivnosti doprinosi širenju ruskog uticaja na Balkanu, a na pitanje koja je zemlja najveći problem odgovorio je Srbija.
Na ponovni upit da li je to Srbija ili Republika Srpska, rekao je Srbija, kao država, ali uopšte srpska populacija na Balkanu.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin ocenio je da je Skaparotijeva izjava pred Senatom neodgovorna i opasna.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.