AAA

IZJAVA-DANA | 22.06.2018 11:55 > 22.06 11:56

Ves Mičel: SAD i EU zajedno žele reformisan Balkan na putu ka EU

Pomoćnik američkog državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove Ves Mičel izjavio je da SAD i Evropska unija kao zajednički cilj imaju reformisan Balkan na putu ka Uniji.

Mičel je juče u govoru u sedištu fondacije Karnegi za Evropu u Briselu rekao da, uprkos razlikama u mišljenju izmedju SAD i Evropske unije, postoje mnoga pitanja koja ujedinjuju saveznike.

Amerika i Evropa imaju zajednički interes da svet bude slobodan, da Rusija odgovara za aneksiju Krima, da prestanu upotreba hemijskog oružja i nepoštene kineske trgovinske politike, rekao je Mičel.

Medju zajedničkim prioritetima, Mičel je naveo i da "Balkan bude reformisan i na putu ka EU", kao i da Rusija ne može da energetski ucenjuje Evropu.

Kao moguće rezultate američke politike, Mičel je naveo i "ubijanje Severnog toka 2", kao i da bi za koju godinu moglo da se kaže da su rešena pitanja koja opterećuju Balkan.

On je naveo da SAD saradjuju s EU oko Srbije i Kosova, kao i BiH i da su američke diplomate "satima bile na telefonu" posredujući s evropskim kolegama, izmedju Atine i Skoplja u odlučujućim trenucima pregovora o rešavanju spora te dve države. Amerika je "vrlo zadovoljna" što je došlo do sporazuma, dodao je Mičel.KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.