AAA

IZJAVA-DANA | 02.09.2018 12:40

Zoran Zaev: Dogovor sa Ciprasom o jeziku postignut na parkingu u Dojranu

Premijer Makedonije Zoran Zaev otkrio je da je premijerom Grčke Aleksisom Ciprasom dogovor o grčkom priznavanju makedonskog jezika postigao u Dojranu na susretu za koji se do sada nije znalo.

"Sa premijerom Grčke Aleksisom Ciprasom sam u toku maja upravo ovde na parkingu u Dojranu postigao dogovor za (grčko) priznavanje makedonskog jezika", rekao je Zaev juče u razgovoru sa gradjanima tog mesta na jugoistoku Makedonije u okviru kampanje njegove SDSM da se na referendumu glasa za Dogovor sa Grčkom.
Prema rečima makedonskog premijera, to se desilo pred tadašnji samit EU (i Zapadnog Balkana u Sofiji) kada je trebalo da dve strane naprave iskorak i pokažu članicama EU da su spremne za postizanje kompromisnog dogovora.

"Postizanjem dogovora sa Bugarskom i Grčkom više nemamo problema sa priznavanjem zemlje, naroda, identiteta i jezika", istakao je premijer Makedonije Zoran Zaev.

Makedoniji 30. septembra predstoji referendum o dogovoru s Grčkom i promeni imena u Severna Makedonija koji bi, u slučaju da bude uspešan, trebalo da bude potvrdjen ustavnim promenama do kraja ove godine, što je osnovni uslov za makedonsku integraciju u EU i NATO.

Dogovor o rešavanju trodecenijskog makedonsko-grčkog spora oko imena Makedonija predvidja grčko priznavanje i zaštitu identiteta Makedonaca i makedonskog jezika.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.