AAA

IZJAVA-DANA | 08.10.2017 15:15

Teofil Pančić: Kulturni radnici se ponašaju kao sponzoruše

Novinski pisac Teofil Pančić ocenio je da se znatan deo kulturnih radnika u Srbiji ponaša kao jedna vrsta malo "sofistikovanijih sponzoruša", jer im je bitno da dobijaju "nekakav novac, što za sebe, za svoj život, što za nekakvu produkciju".

"Ako im neke pare pristižu, bez obzira od koga grada, od pokrajine, republike, ako imaju za taj svoj neki mali feud, skloni su da jednostavno zanemare bilo kakav širi društveni kontekst i da javno ne iskazuju bilo kakve stavove koji bi mogli bilo kome da se učine kao društveno kritički i, ne daj bože, opozicioni. Onda je rezultat toga jedna neverovatno duboka depolitizacija naše kulturne scene, što je nešto što zapravo u današnjoj Evropi deluje kao potpuno bizarni anahronizam", rekao je Pančić.
On je za Vojvodjanski istraživačko-analitički centar (VOICE) rekao je da razume da se ljudi plaše, jer je "ljudski bojati se", ali je dodao da je takvo ponašanje "strašno kratkovido".

"Može jednom da te spase ta vrsta ćutnje. Sledeći put će samo da bude gore za tebe. Jer, ako svi budemo ćutali, naprosto nećemo nikada stvoriti sistemske pretpostavke da se takve stvari ne dešavaju. Ako nemate sistemske pretpostavke da se to ne dešava, to znači da će se to sutra desiti i tebi. Što bi se reklo, mečka će zaigrati i pred tvojim vratima", kazao je Pančić.KOMENTARI

Broj komentara : 1

dana08/10/2017 20:32

i vise od toga

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.