AAA

OMS | 10.04.2019 10:55 > 10.04 10:55

Filatelističko izdanje 'Gradovi Srbije' biće pušteno u opticaj 11. aprila

"Pošta Srbije" posvetila je prigodne poštanske marke gradovima Banata – Zrenjaninu i Pančevu.

Zrenjanin se kao naselje pod imenom Bečkerek po prvi put u istorijskim spisima pominje još 1326. godine. Po površini teritorije koja mu administrativno pripada, najveći je grad u Vojvodini i primer je multikulturalnosti i međunacionalne tolerancije, jer u njemu i 22 naseljena mesta živi više od 20 nacija. To je i grad mostova, grad mladih, poznat po horovima svetskog renomea, Narodnom muzeju ili Istorijskom arhivu, ali i po sportskim imenima Dejana Bodiroge, Snežane Perić, braće Grbić, Ivana Lenđera, Ivane Španović ili Maje Ognjenović, predstavama lutkarskog pozorišta, sazivima likovne kolonije akvarela i dr.

Motiv na marki i maksimum karti: Gradska kuća, nekadašnja Županijska palata, podignuta između 1817–1820. na temeljima Bečkerečke tvrđave Stručna saradnja: Sanja Petrović, pomoćnik direktora TO grada Zrenjanina Umetnička obrada: Anamari Banjac, akademski slikar "Srbijamarke."

Grad Pančevo, omeđen Dunavom i Tamišom, od davnina je poznat kao trgovački i zanatski grad, iz koga su parobrodom u Evropu stizali najkvalitetnija svila, žitarice, so, razni zanatski proizvodi. Park „Narodna bašta”, manastir Vojlovica, hram Preobraženja Gospodnjeg, hram Uspenja Presvete Bogorodice, Evangelička crkva, župa Svetog Karla Boromejskog, Svetionik na ušću Tamiša u Dunav, Crveni magacin, neki su od simbola Pančeva.
Blizina Deliblatske peščare i staro gradsko jezgro privlačili su jugoslovenske i svetske kinematografe i u njemu je snimljeno više od sto filmova.

U Pančevu su živeli i stvarali Mihajlo Pupin, Jovan Jovanović Zmaj, Đorđe Vajfert, Isidora Sekulić, dr Vladimir Aleksić, Uroš Predić, Stevan Aleksić, Ilija Kolarac, Pavle Jovanović, Miloš Crnjanski, Miroslav Antić i mnogi drugi.
Motiv na marki: gradsko jezgro, ulica Vojvode Radomira Putnika Stručna saradnja: doc. dr Živana Krejić i Udruženje građana „Poseti Pančevo” Umetnička obrada: Anamari Banjac, akademski slikar „Srbijamarke”.Ovaj tekst nije proizvod Agencije Beta i ona ne odgovara za navode u njemu.
(Kraj OMS poruke)KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.