AAA

OMS | 09.05.2019 13:50 > 09.05 13:50

Šabac obeležio Dan pobede

Polaganjem venaca i odavanjem počasti žrtvama fašizma i palim borcima na Spomen kompleksu kod Donjošorskog groblja, u Šapcu je obeležen 9. maj – Dan pobede.

Obraćajući se prisutnima, gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović upozorio je da se reč “fašizam” koristi za diskvalifikaciju političkih protivnika i podsetio da je Dan pobede nad fašizmom dan kada su stvoreni temelji moderne i ujedinjene velike evropske porodice.
“Svesni važnosti dijaloga i tolerancije i činjenice da se demokratija gradi na duži period, u vidu ukorenjene tradicije, danas sa ovog mesta opominjemo da se u Srbiji pojam fašizam pretvorio u psovku koja bi trebalo da diskvalifikuje političke protivnike. To je neuka i neodgovorna zloupotreba pojave koja je na tragičan način obeležila 20. vek“, rekao je Zelenović.

On je ocenio da se vrednost antifašizma osporava zbog toga “što smo kratkog pamćenja i što ne postoji kultura sećanja”.

“Kad bi se setili i mislili o tome da je 50 miliona ljudi stradalo u Drugom svetskom ratu od te zločinačke i rasističke ideologije, onda bi drugačije gledali na našu poziciju koja je istorijski bila antifašistička. Ko smo mi bez antifašizma”, upitao je Zelenović.

U svom govoru on je dalje dodao da je Šabac otvoren grad koji uvažava različitosti i neguje duh tolerancije.

“Slobodu danas osvajamo znanjem, slobodu danas branimo kulturom, samo slobodni sposobni smo da promišljamo i donosimo dobre odluke. Zato je potrebno da stvaramo i negujemo unutrašnju slobodu kako bi bili samosvesni pojedinci koji slobodno žive i doprinose slobodnom društvu i državi po meri svojih građana. Šabac je sredina koja stvara uslove za to”, poručio je gradonačelnik ovog grada Nebojša Zelenović.

Šabac je tokom Drugog svetskog rata doživeo neke od svojih najtežih trenutaka. Stradanja tokom i nakon nemačke kaznene ekspedicije u jesen 1941. godine, postojanje tri logora kroz koje je prošlo na hiljade Šapčana, Jevreja, Mačvana, Poceraca, Posavotamnavaca i drugih, likvidacije i ubistva, učinili su Šabac stratištem i tragičnom žrtvom bezumnog uništavanja.

Šabac danas obeležava i Dan Evrope nizom aktivnosti u ustanovama kulture u ovom gradu, ali i učešćem u “Oda2Joy” izazovu koji organizuje Evropa Nostra, najveća evropska organizacija za zaštitu kulturnog nasleđa čiji je Šabac pridruženi član.


Ovaj tekst nije proizvod Agencije Beta i ona ne odgovara za navode u njemu.
(Kraj OMS poruke)KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.