AAA

OMS | 16.08.2019 13:55 > 16.08 13:55

Šabačka jagoda u Goraždevcu

U Goraždevcu, najvećem srpskom selu u Metohiji, počela je sadnja jagoda u njivama sedam srpskih porodica uz pomoć stručnog tima Grada Šapca koji poljoprivrednicima iz Goraždevca prenosi znanje i iskustva pocerskih jagodara, šampiona u proizvodnji jagoda u Srbiji.

Priliku da zaradjuju više od svog rada poljoprivrednici iz Goraždevca dobili su nakon prošlonedeljne odluke Skupštine grada Šapca da pomogne nabavku sadnica sa 10.000 evra i da stručni tim ovog grada pomogne svojim znanjem.

U ovom projektu učestvuje i austrijska nevladina organizacija "Diakonie" koja je izdvojila značajan deo novčane pomoći za opremu i tehniku potrebnu za održavanje zasada jagode, kao i Opština Peć koja će obezbediti novčanu pomoć za nabavku sadnica jagode za albanske porodice koje će takođe dobiti obuku za uzgajanje jagoda na moderan način.

"Ponosan sam što stojim na čelu gradske vlasti koja širi duh saradnje i razumevanja medju ljudima. Pomažemo, ne tako što dodeljujemo socijalnu pomoć, već tako što obučavamo ljude da gaje jagode i da dodju do znanja i veština kojima će zaradjivati novac. Jagode su promenile živote hiljade porodica na bolje u šabačkom kraju, sada hoćemo da menjamo na bolje živote porodica Srba koji žive u selima u blizini Peći u Metohiji", rekao je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.

U šabačkoj Pocerini trenutno je više od 1.200 hektara pod zasadom jagode od koje su u proteklih deset godina poljoprivrednici zaradili 60 miliona evra. Sve se to desilo zahvaljujući agrarnoj politici grada u okviru koje je Šabac pomogao poljoprivrednicima da iskopaju više od 600 dubinskih bunara nakon čega su dobili uslove da sa 20-ak hektara, koliko je bilo jagode početkom ovog veka u Pocerini, prošire zasad na 1200 hektra i ostvare promet od 120 miliona evra.

Budući jagodari u Goraždevcu počeće sa 1,5 hektara, a zbog sličnosti terena i analiza zemljišta, kao i novonastale saradnje i razmene znanja, očekivanja su u pravcu uspeha Poceraca.

Ovaj tekst nije proizvod Agencije Beta i ona ne odgovara za navode u njemu.

(Kraj OMS poruke)

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.