AAA

OMS | 02.10.2019 12:30 > 02.10 12:30

Šabac mesto inovacija

Od 4. do 6. oktobra Narodni muzej Šabac će posetiocima predstaviti novi eksponat: virtuelnu realnost šabačke tvrđave pod nazivom "tVRđava". Od 7. oktobra "tVRđava" postaje deo postavke i ponude Narodnog muzeja.

"TVRđava" je nastala prema prikazu grada Šapca iz 1493. godine, koji se nalazi u "Svetskoj hronici" Hartmana Šedela, nemačkog lekara i istoričara. Ovaj prikaz je najstarija sačuvana ilustracija Šapca.

"U želji da posetiocima pružimo jedinstveno iskustvo šetnje istorijskom šabačkom tvrđavom u kojem će aktivno učestvovati i upijati nova saznanja, u saradnji sa timom Pixels2Pixels, šabačkim studijom za inovacije u oblasti informacionih tehnologija, kreirali smo jedinstvenu platformu koja predstavlja pomak u načinu prezentovanja muzejskih sadržaja u Srbiji", navodi Nela Tonković, direktorka šabačkog muzeja.

Ona napominje da cilj aplikacije nije samo zabava već i edukacija.

"Šabac je i ovom aplikacijom pokazao da je zaista autentično mesto, mesto inovacija, a Narodni muzej se ovom virtuelnom realnošću svrstava među retke muzeje u regionu koji će posedovati ovako vrlo složen digitalni proizvod. I kada tvrdimo da je Šabac grad inovacija, mi to možemo da govorimo zato što se konačno pokazuje značaj formiranja Startit centra Šapca i zato što je ovo apsolutno šabački proizvod, ovo su stvorili ljudi koji žive u našem gradu", kaže Igor Marsenić, član Gradskog veća grada Šapca.

Predstavljanje "tVRđave" biće organizovano u petak i subotu, 4. i 5. oktobra, od 17 do 20 časova, i nedelju, 6. oktobra, od 10 do 13 časova, u Narodnom muzeju Šabac.

Za sve zainteresovane ulaz je slobodan.

Korišćenje virtuelne realnosti za potrebe približavanja određenog istorijskog perioda ili ličnosti danas je standardan deo muzejske prakse u svetu. Tehnološki napredak omogućio je da posetioci stupe u svojevrsnu interakciju sa eksponatima i dožive bliskost teme koja im se prezentuje.

Ovaj tekst nije proizvod Agencije Beta i ona ne odgovara za navode u njemu.
(Kraj OMS poruke)

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.