AAA

OMS | 06.12.2019 12:25 > 06.12 12:25

U Šapcu u nedelju praznik demokratije

Više od 100.000 gradjana Šapca, u nedelju  8. decembra direktno će odlučiti kako će biti potrošeno 214.359.792,71 dinara, koliko je u budžetu grada prikupljeno od poreza na imovinu u mesnim zajednicama.

Šabac je jedini grad u Srbiji u kom gradjani predlažu i odlučuju kako se troši novac od poreza na imovinu.

Predlog koji dobije najviše glasova 8. decembra, kada je zakazano izjašnjavanje, sprovešće Gradska uprava grada Šapca.

Za svaku mesnu zajednicu je tačno definisano o koliko novca se odlučuje kao i spisak predloga za koje se može glasati. Predlozi su sastavljeni na osnovu ideja koje su gradjani i saveti mesnih zajednica dostavljali Gradskoj upravi. Gradjani će odlučivati o novcu koji je prikupljen na teritoriji mesne zajednice kojoj pripadaju.

Pravo da glasaju imaju svi gradjani, bez obzira na to da li su platili porez ili ne. Potrebno je samo da pre toga budu upisani u listu učesnika neposrednog izjašnjavanja.

Iako je ova praksa neobična za Srbiju jer ne postoji drugi grad u kom se gradjani pitaju kako će biti potrošen novac iz budžeta, u Šapcu je ovo praksa stara dve godine.

Ovakav vid direktne demokratije u Šapcu se sprovodi od 2017. godine. Svake godine, svaki gradjanin ima pravo da podnese inicijativu na koji način bi potrošio novac prikupljen od poreza na imovinu. Do sada su na ovaj način realizovani brojni projekti poput izgradnje fiskulturne balon sale u Zminjaku i crkve u Tabanoviću.

Gradska uprava poziva gradjane da iskoriste svoje jedinstveno pravo u Srbiji, da direktno odluče kako će biti potrošeno više od 200 miliona dinara.

Gradjani glasaju na svojim biračkim mestima.

Ovaj tekst nije proizvod Agencije Beta i ona ne odgovara za navode u njemu.

(Kraj OMS poruke)

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.