AAA

OMS | 13.12.2019 10:55 > 13.12 10:55

Održana promocija romana 'Posljednji muškarac' Muharema Bazdulja

Ljubitelji savremene književnosti okupili su se u velikom broju u knjižari Vulkan na promociji romana Posljednji muškarac Muharema Bazdulja. Tom prilikom, pored autora, prisutnima su se obratili književni prevodilac, pesnik i esejista Vladimir Janković, filmski i književni kritičar Miroljub Stojanović i urednica Vulkan izdavaštva Marija Radić.

Romanom "Posljednji muškarac" Muharem Bazdulj je potvrdio zbog čega je jedan od najčitanijih pisaca današnjice. Ovo romaneskno ostvarenje razlikuje se od prethodnih pre svega po tome što je pisac uspeo da dočara tonalitet života.

U svim Muharemovim delima izražena je poetička konstanta ističe urednica Marija Radić i objašnjava da je "Posljednji muškarac" distopijski, futuristički roman, čija se radnja dešava u bliskoj budućnosti, tačnije 2027. godine, u Beču.

Imaginarni svet u romanu sličan je našem, ali s jednom velikom razlikom. U tom svetu više se ne radjaju muška deca.
"Futuristička tematika je glavna karakteristika Bazduljevog novog dela, s obzirom da je pisac u dosadašnjem radu obradjivao aktuelne teme, kao i teme iz prošlosti. U distopijsku sliku sveta utkani su obrisi stvarnosti, a prisutna je i kritika društva u kojem živimo", dodaje Marija Radić.

Na koji način autor vidi naš svet, najbolje je oslikano u romanu – raznoliko, a kada je reč o temi distopije Bazdulj kaže da se sama nametnula. Šetajući ulicama Beča, autor je u različitim kvartovima pronalazio domove svojih junaka, a zatim, poput novinara, putopise prenosio na stranice romana. Priča je za njega glavni oblik spoznaje sveta, naraciju vidi čak i u umetničkim delima.

Književni prevodilac, pesnik i esejista Vladimir Janković takodje je dao svoj osvrt na roman "Posljednji muškarac".

"Postojana, briljantno izvedena knjiga, sa dobrom temom, jakom izdavačkom kućom Vulkan i autorom zvučnog imena ima sve preduslove da postane veliki hit", naglasio je Janković.

Sa njim se složio i filmski i književni kritičar Miroljub Stojanović koji smatra da je "svaka nova Muharemova knjiga bolja od prethodne" i kao najdragocenije u knjizi Stojanović ističe način na koji se priča stvara i veliki broj žanrova koji se prepliću.

"Priča je koherentna, i svi njeni elementi se povezuju spontano stvarajući jednu fantastičnu slagalicu", zaključio je Stojanović.


Ovaj tekst nije proizvod Agencije Beta i ona ne odgovara za navode u njemu.

(Kraj OMS poruke)

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.