AAA

OMS | 13.02.2020 15:10 > 13.02 15:10

Unapređena internet stranica Grada i Skupštine Grada Zrenjanina od danas dostupna građanima


Danas je zvanično puštena u rad nova unapređena internet stranica grada Zrenjanina i Skupštine grada Zrenjanina koja će omogućiti građanima da budu bolje informisani o radu predstavnika lokalnih vlasti, stupe u kontakt sa njima i daju sugestije.

Uz podršku Vlade Švajcarske, zvanična internet stranica grada je redizajnirana i sada uključuje zaseban portal Skupštine grada, budžetski portal, i poseban segment namenjen otvorenim podacima i ciljevima održivog razvoja. Budžetski portal će informisati građane i pružati im mogućnost da predlože projekte gradskim zvaničnicima još u fazi planiranja budžeta.
Izradu nove veb stranice sproveo je tim Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) angažovanjem Inovacionog centra Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

„Uloga lokalnih skupština je da predstavljaju interese građana i omoguće raspravu o različitim idejama u cilju pronalaženja najboljeg rešenja. Istovremeno, one imaju značajnu ulogu u nadzoru nad radom lokalne vlasti, kao i u procesu donošenja budžeta. Redizajniranje veb stranice zrenjaninske skuštine na kome se nalazi budžetski portal otvara nove načine za učešće građana u odlučivanju u budžetu. Građani imaju pristup informacijama o budžetu, kao i mogućnost da predlažu projekte, a dijalog o budžetu vodi ka jačanju poverenja između građana i lokalnih samouprava“, objasnila je Saša Miler, šefica Odeljenja za dobro upravljanje Švajcarske kancelarije za saradnju.

˝Lokalne skupštine su najviše predstavničko telo građana i važno je da unapređuju svoju efikasnost i uvode nove alate za komunikaciju sa građanima. Nova internet stranica je pre svega posvećena građanima i servisima građana. Budžetski portal je jedistvena aplikacija koju smo razvili za Skupštinu grada Zrenjanina. U ovom segmentu građani će po prvi put imati informacije o lokalnim prihodima i rashodima, pregled budžeta po mesnim zajednicama i omogućiti im da predlože i glasaju za projekte koje je predložila lokalna samouprava, rekla je rukovoditeljka portfelja u UNDP-u Biljana Ledeničan.

Duško Radišić, pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina napomenuo je da je novi portal grada Zrenjanina nastao ne samo zbog potrebe promene dizajna i poboljšanja funkcionalnosti stare internet stranice već i kao rezultat promene koncepta u odnosu prema građanima i predstavlja važan mehanizam u procesu transformacije lokalne administracije u servis građana.

Podrška gradu Zrenjaninu pružena je kroz projekat ˝Jačanje nadzorne uloge i javnosti u radu Narodne skupštine“, koji UNDP sprovodi sa izabranim gradovima proteklih sedam godina, a finansira Vlada Švajcarske.


Ovaj tekst nije proizvod Agencije Beta i ona ne odgovara za navode u njemu.
(Kraj OMS poruke)KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.