AAA

OMS | 25.05.2021 12:45 > 25.05 13:27

Projekat Heritage hubs dobitnik Evropske nagrade za kulturno nasledje, Nagrade Evropa nostre za 2021. godinu


Evropska komisija i Evropa Nostra su upravo objavile imena ovogodišnjih dobitnika Evropske nagrade za kulturno nasleđe/Nagrade Evrope Nostre, EU nagrade u oblasti kulturnog nasleđa koja se finansira iz programa Kreativna Evropa. Ove godine prestižno evropsko priznanje u oblasti nasleđa odlazi u ruke 24 izuzetna dobitnika iz 18 evropskih zemalja (spisak dobitnika je naveden u nastavku teksta). Među ovogodišnjim dobitnicima je i projekat Heritage Hubs, Udruženja za kulturno nasleđe iz Finske, Centra za urbani razvoj iz Srbije, Fondacije San Miljan dela Kogolja iz Španije i organizacije Viteco E-learning iz Italije, u kategoriji Edukacija, obuka i podizanje svesti. Imena dobitnika nagrade za 2021. godinu su upravo objavljena uživo u onlajn programu koji su zajednički vodili

Marija Gabrijel, Evropski komesar za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i omladinu i Herman Parcinger, izvršni predsednik Evrope Nostre.

Za izbor dobitnika nagrade, po obavljenoj proceni kandidatura koje su podnele organizacije i pojedinci iz 30 evropskih zemalja, zaduženi su nezavisni žiriji, koje čine stručnjaci u oblasti nasleđa iz 30 evropskih zemalja.
Kao projekat realizovan u okviru Evropske godine kulturnog nasleđa 2018, Heritage Hubs je okupio mlade ljude uzrasta od 10 do 16 godina iz Finske, Srbije i Španije u dvogodišnjem programu istraživanja, predstavljanja i deljenja sopstvenog kulturnog nasleđa, te interpretacije nasleđa svojih vršnjaka u drugim zemljama, kroz školsku razmenu i putem elektronske platforme. Projekat je koordiniralo Udruženje za obrazovanje u kulturnom nasleđu iz Finske (AHEF), u partnerstvu sa Centrom za urbani razvoj (UDC) iz Srbije, Fondacijom San Miljan de la Kogolja (FSMC) iz Španije, i Viteco E-learning Solutions iz Italije.

Projekat je bio finansiran iz EU programa Kreativna Evropa, a finansijski su ga podržali i Švedska kulturna fondacija u Finskoj, Finska nacionalna agencija za obrazovanje, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

U periodu 2018-2019. organizovane su pilot aktivnosti u 11 osnovnih škola u Finskoj, Srbiji i Španiji. Ove aktivnosti su uključivale obuku nastavnika i radionice sa učenicima tokom kojih su se učenici bavili svojim sopstvenim nasleđem, a kasnije doživljajem, interpretacijom i predstavljanjem kulturnog nasleđa drugih zemalja onlajn i u okviru školskih poseta. U svrhu održivosti projektnih rezultata i nakon realizacije projekta, u okviru Heritage Hubs-a su organizovani različiti programi obuke u kojima je učestvovalo čak 800 nastavnika.

Žiri za dodelu nagrade je posebno istakao metodologiju projekta: “Heritage Hubs je doneo ubedljivu metodologiju obrazovanja u oblasti nasleđa, primenjenu u većem broju škola. Obezbeđeno je podizanje kapaciteta za programske partnere i kreiran je obiman materijal, takođe i u digitalnoj formi, kako bi se podržala kreativna interakcija sa širom zajednicom. Ovo je podrazumevalo kombinaciju virtuelnih i živih doživljaja nasleđa putem transmedijalnog pripovedanja i multisenzornih aktivnosti. Obrazovni pristup se zasniva na konceptu učenja putem nasleđa, u okviru kojeg učesnici razmenjuju sopstveno nasleđe sa drugim učesnicima, uče kroz upoznavanje drugih kultura i razmenu iskustava.“

Projekat je učenicima, nastavnicima i lokalnim zajednicama omogućio brojna kulturna otkrića, kao, naprimer, prilikom prezentacije slave, kao srpske pravoslavne tradicije, koju su učenici iz Grocke, Srbija, predstavili svojim vršnjacima iz Kirkonumija u Finskoj. Učenici iz Grocke su dobili priliku da sagledaju svoje sopstveno nasleđe u drugačijem svetlu, kroz interepretaciju slave koju su pripremili finski učenici, poredeći je sa luteranskom, originalno katoličkom, tradicijom vezanom za Sv. Luciju.

Pored rada na prevazilaženju početnih kulturnih predrasuda i razvijanju poštovanja i radoznalosti u odnosu na kulturu i nasleđe vršnjaka, u okviru projekta je nastao i Heritage Hubs (HH) Priručnik, u kome je predstavljena završna HH metodologija korišćenja nasleđa u obrazovanju i praktični načini njene primene. Svi rezultati projekta su dostupni na stranici virtuelne biblioteke Heritage Hubs-a i priključeni velikim evropskim repozitorijumima, kao što su HISPANA i Europeana.

„Oni su razvili jaku mrežu koja obuhvata nekoliko evropskih zemalja, zahvaljujući i sinergiji sa drugim evropskim projektima, kao što su Dani evropske baštine i Europeana, što vodi još većem impaktu. Tu su i planovi za budućnost, što ukazuje na održivost projekta“ naveo je žiri za dodelu nagrade.

Govoreći u onlajn programu, Evropski komesar Marija Gabrijel je rekla: ”Dobitnici Evropske nagrade za kulturno nasleđe/Nagrade Evrope Nostre za 2021. su ambasadori lepote evropskog nasleđa, bila to tradicija i znanje, zadivljujuća arhitektura ili način na koji nasleđe može da poveže zajednice i generacije. Iskreno verujem da uspešni projekti očuvanja našeg materijalnog i nematerijalnog nasleđa zavise od posvećenosti ljudi koji iza njih stoje. Ovim nagradama mi, dakle, slavimo sve te izuzetne muškarce i žene, profesionalce u oblasti nasleđa, arhitekte, naučnike i volontere koji nam približavaju naše zajedničko nasleđe. Treba im čestitati na njihovoj viziji.”

Izvršni predsednik Evrope Nostre, Herman Parcinger je izjavio: ”Svake godine dobitnici Evropske nagrade za kulturno nasleđe / Nagrade Evrope Nostre pružaju primere jedinstvene kreativnosti i posvećenosti onih koji rade na zaštiti, valorizaciji i prenošenju dragocenog evropskog nasleđa sledećim generacijama. Ovogodišnji laureati jasno pokazuju kako nasleđe nudi rešenja i put ka oporavku u situaciji naizgled prevelikih izazova, u trenutku kada preduzimamo mere protiv klimatskih promena, pokrećemo održivi urbani i ruralni razvoj i hvatamo se u koštac sa mnogim pretnjama za osnovne evropske vrednosti. Čestitamo im na njihovim izvanrednim uspesima: neka posluže kao inspiracija i ohrabrenje za buduće akcije brojnoj zajednici profesionalaca i entuzijasta u oblasti nasleđa, u Evropi i šire.”

Zainteresovanoj javnosti širom sveta je sada upućen poziv da se upoznaju sa dobitnicima i glasaju onlajn u okviru izbora za ovogodišnju Nagradu publike. Dobitnik ove nagrade će biti objavljen tokom Ceremonije dodele Evropske nagrade za kulturno nasleđe, koja će se održati u jesen ove godine. Istom prilikom će biti objavljeni i dobitnici Gran prija, a dobitnici oba priznanja biće nagrađeni iznosom od po 10.000 evra.


Dobitnici nagrade za 2021. godinu


Konzervacija

Gare Maritime, Brisel, BELGIJA
Fredensborg Palace Garden, DANSKA
Vardzia Rock-Cut Complex, GRUZIJA
Haus Am Horn, Vajmar, NEMAČKA
Plaka Bridge, Epir, GRČKA
18 Ormond Quay Upper, Dablin, IRSKA
Wooden Church of Urși Village, okrug Vâlcea, RUMUNIJA
Besòs Water Tower, Barselona, ŠPANIJA
Mas de Burot, Park prirode Els Ports, ŠPANIJA

Istraživački rad

FIBRANET FIBRes in ANcient European Textiles, DANSKA/GRČKA
Control Shift European Industrial Heritage Reuse in Review, GRČKA/HOLANDIJA
ART-RISK Artificial Intelligence Applied to Preventive Conservation, ŠPANIJA

Posvećenost pojedinaca i organizacija kulturnom nasledju

Gjirokastra Foundation, ALBANIJA
Technical Committee on Cultural Heritage, KIPAR
Rita Bargna, ITALIJA
GEFAC Group of Ethnography and Folklore of the Academy of Coimbra, PORTUGAL

Edukacija, obuka i podizanja svesti

Following in the Steps of Bulgarian Folklore, BUGARSKA
Heritage Hubs, FINSKA/ITALIJA/SRBIJA/ŠPANIJA
The Invention of a Guilty Party, Trento, ITALIJA
Holidays! In the East and West The School Church, Groningen, HOLANDIJA
European Solidarity Centre Permanent Exhibition, Gdanjsk, POLJSKA
Morón Artisan Lime, Morón de la Frontera, ŠPANIJA
Archaeology at Home, UK
Morus Londinium: London’s Heritage through Trees, UK


O Evropskoj nagradi za kulturno nasleđe/Nagradi Evropa Nostre

Evropsku nagradu za kulturno nasleđe/Nagradu Evropa Nostre je pokrenula Evropska Komisija 2002. godine i otada je vodi organizacija Evropa Nostra. Ovaj program nagrađivanja finansijski podržava EU program Kreativna Evropa. Nagrada je namenjena isticanju i promovisanju izvrsnosti i dobre prakse u oblasti nasleđa, podstičući transnacionalnu razmenu znanja i povezivanje aktera u oblasti nasleđa u šire profesionalne mreže. Nagrada pruža dobitnicima značajne mogućnosti, kao što je veća međunarodna vidljivost, nastavak finansiranja i veća posećenost kad su u pitanju lokaliteti i ustanove. Pored toga, program nagrađivanja neguje i brigu prema zajedničkom nasleđu kod evropskog građanstva. Program tako predstavlja ključno sredstvo evropskog društva, ekonomije i okruženja za potrebe promovisanja brojnih vrednosti kulturnog i prirodnog nasleđa. Više podataka o nagradi na www.europeanheritageawards.eu/facts-figures.

Za 2021. godinu je predviđena i dodela dve Specijalne nagrade ILUCIDARE kandidatima koji su se prijavili za Evropsku nagradu za kulturno nasleđe/Nagradu Evrope Nostre. Uži izbor projekata za ovu nagradu će biti objavljen 10. juna, a dobitnici će se znati na jesen ove godine. Projekat ILUCIDARE je podržan u okviru programa Horizont 2020 sa ciljem uspostavljanja međunarodne mreže za promovisanje nasleđa kao resursa za inovacije i razvijanje međunarodnih odnosa.


Evropa Nostra

Evropa Nostra predstavlja glas civilnog društva Evrope, posvećenog očuvanju i promovisanju kulturnog i prirodnog nasleđa. Kao panevropska federacija nevladinih organizacija u oblasti nasleđa, koju podržava široka mreža javnih ustanova, privatnih kompanija i pojedinaca, pokriva više od 40 zemalja. Osnovana je 1963. godine, a danas je prepoznata kao najveća i najreprezentativnija evropska mreža za nasleđe. Evropa Nostra predano radi na spašavanju ugroženih spomenika, lokaliteta i pejzaža Evrope, posebno putem programa 7 najugroženijih. Evropa Nostra aktivno doprinosi definisanju i implementaciji evropskih strategija i politika u vezi sa nasleđem, kroz participativni dijalog sa evropskim institucijama i koordinaciju Evropske alijanse za nasleđe . Evropa Nostra je bila ključni partner EU iz civilnog sektora tokom Evropske godine kulturnog nasleđa 2018. Takođe se pojavljuje kao jedan od prvih zvaničnih partnera nedavno pokrenute inicijative Evropske komisije pod nazivom New European Bauhaus [Novi evropski Bauhaus].


Kreativna Evropa

Kreativna Evropa je EU program koji pruža podršku kulturnom i kreativnom sektoru, omogućavajući im da povećaju svoj doprinos ekonomskom razvoju i kreiranju radnih mesta. Sa budžetom od 2,4 milijarde evra za period od 2021 do 2027, program podržava organizacije u oblasti nasleđa, scenskih umetnosti, lepih umetnosti, interdisciplinarnih umetničkih obrazaca, izdavaštva, filma, TV programa, muzike i video-igara, kao i desetine hiljada umetnika i stručnjaka različitih kulturnih i audiovizuelnih profila.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.