AAA

OMS | 29.09.2016 15:45

SKGO i OEBS organizuju obuku odbornika

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) će od 3. oktobra organizovati elektronsku obuku, na daljinu, više od 550 odbornika iz oko 80 gradova i opština u Srbiji, o sistemu lokalne samouprave i principima dobre uprave.

Kako je danas rečeno na predstavljanju, elektronska obuka "Sistem lokalne samouprave i primena principa dobre uprave" trajaće osam nedelja, a pohadjaće je novoizabrani odbornici skupština gradova i opština, koji prvi put obavljaju tu funkciju.

Generalni sekretar SKGO Djordje Staničić kazao je da se obuka odbornika organizuje od 2014. da bi se povećao kvalitet rada lokalnih skupština, odnosno da se odbornici što bolje upoznaju sa stvarima koje su im potrebne da rade lakše i kvalitetnije.

"Sve odluke koje se donose treba da budu na dobrobit gradjana i lokalne zajednice", naglasio je on i dodao da se i ova obuka organizuje uz finansijsku podršku Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

Pomoćnik generalnog sekratara SKGO Ivan Milivojević, kazao je da je do sada oko 2.5000 ljudi u Srbiji prošlo obuku SKGO uz finasijsku podršku OEBS.

Šefica Odeljenja za demokratizaciju u OEBS-u Katrin Gabriel kazala je da će OEBS nastaviti da daje podršku obuci u lokalnim samoupravama, dodajući da veliko interesovanje odbornika za učešće pokazuje njihovu profesionalnost i svest o važnoj ulozi koju imaju.

"OEBS je ponosan o može da podrži ovakav vid obuke i nadam se da će svi imati koristi", naglasila je Gabrijel, precizirajući da se to pre svega odnosi na poboljšanje kvaliteta života u tim sredinama.

Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak kazao je da to ministarstvo podržava, dodatne edukacije svih koji mogu da pomognu da se unapredi kvalitet svakodnevnog života gradjana.

"Vi zastupate političke partije čiji ste odbornici, ali i sve ljude koji su u svakodnevnom kontaktu sa vama i rešavate njihove probleme, zato treba da budete stručni", naglasio je on.

Kurs će odbornicima dati osnovne informacije o decentralizaciji, sistemu lokalne samouprave u Srbiji, organima, organizaciji i delokrugu lokalne samouprave, o finansiranju i učestvovanju gradjana u upravljanju javnim poslovima.

"Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave će svima biti na raspolaganju kako bi se lokalna samouprava postala uredjen sistem koji unapredjuje kvalitet života", kazao je Bošnjak.


Pažnja: Ovaj tekst nije proizvod Agencije Beta i ona ne odgovara za navode u njemu.

(Kraj OMS poruke)


BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.