AAA

OMS | 18.04.2017 16:45

Šabac ugostio ambasadora Finske

Poseta finskog ambasadora u Srbiji Pertija Ikonena Šapcu, počela je prijemom u Gradskoj kući koju je organizovao gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović. Na sastanku su predstavljene geografske, privredne i kulturne osobenosti Šapca i Finske. Istovremeno, to je bila prilika za susret i razgovor šabačkih i finskih kompanija.

Skupu su prisustvovali i Dušan Kostadinović, zamenik gradonačelnika Šapca, Violeta Šestić, načelnica Odeljenja za lokalni ekonomski razvoj u Gradskoj upravi grada Šapca i Igor Madžarević, ekonomski savetnik ambasadora.

Gradonačelnik Zelenović je istakao da postoji više stvari zajedničkih Finskoj i Šapcu.

"Finska ekonomija je prošle godine zbog rasta investicija smanjila stopu nezaposlenosti. Isto se desilo ovde, u našem gradu, gde je došla najveća strana investicija, čime je smanjen broj nezaposlenih. U Finskoj dobro znaju značaj informacionih tehnologija, a Šabac je grad sa najvećim brojem Java programera u Srbiji", ukazao je Zelenović.

On je dodao da se Šabac ugleda na uređene sisteme i moderne evropske zemlje, kao što je Finska.
Ambasador Finske je ocenio razgovore sa gradonačelnikom kvalitetnim. On se upoznao sa šabačkim projektima u fazi realizacije, kao i planiranim projektima čiji je cilj unapređenje kvaliteta života u Šapcu.

Perti Ikonen je dodao da je upoznat i sa privrednim potencijalima grada Šapca koji mogu biti korisni za nordijske kompanije, spremne da ulažu na ovom prostoru. On je podsetio da Finska ove godine slavi 100 godina od sticanja nezavisnosti.

"Za nas ovo je godina radovanja i želimo da ovu sreću podelimo sa svima u Srbiji. Jedan od naših projekata u okviru proslave 100 godina od sticanja nezavisnosti države je sadnja drveća u gradovima Srbije. Čast mi je što ću sa gradonačelnikom Šapca zasaditi drveće u jednom od parkova. Finska je najzelenija i najčistija država u svetu i mi želimo da Srbija postane takva", istakao je finski amabasador Perti Ikonen.

On je posetu Šapcu nastavio razgledanjem Biblioteke i Muzeja, dok je Gimnaziji poklonio 20 romana prevedenih sa finskog na srpski jezik.


Ovaj tekst nije proizvod Agencije Beta i ona ne odgovara za navode u njemu.

(Kraj OMS poruke)

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.