AAA

OMS | 07.06.2017 13:40

Šabac ugostio slovenačkog umetnika

Slovenački umetnik, vajar Rok Bogataj boravi u Šapcu u okviru Rezidencijalnog programa koji organizuje Kulturni centar.

Cilj je da u Šabac dodju renomirani umetnici iz drugih zemalja, koji će tokom boravka upoznati grad, ljude i umetničku scenu, a na osnovu inspiracije ostaviti gradu svoj umetnički rad kao proizvod Rezidencijalnog programa.

Poželevši gostu dobrodošlicu i uspešan rad, zamenik gradonačelnika je podsetio da Šabac izdvaja sedam odsto svog budžeta za kulturu i da teži da se na karti Srbije pozicionira kao mesto u kom je kulturni život na visokom nivou.

"Rezidencijalni programi su aktuelni u svetu jer pomažu da se vidici umetnika prošire, a da umetnici postanu ambasadori grada koji ih je ugostio. Tako će Rok Bogataj boraviti u Šapcu sedam dana, razgledaće grad, njegove znamenitosti i lepote, ali i upoznati nove ljude. Upravo je razmena znanja i iskustava ono što ovaj tip programa čini aktuelnim u čitavoj Evropi. Ponosan sam što ovakvu praksu počinjemo i u Šapcu", rekao je Dušan Kostadinović.

Rok Bogataj imao je samo reči hvale za grad i gradjane Šapca koje je upoznao i sa kojima saradjuje.

"Ovo je grad koji ima dobru prespektivu i volju za napredovanjem. U Šapcu ljudi imaju otvoren um i razmišljaju kako da naprave bolju budućnost za sebe i svoju zemlju. Pošto sam vajar, planiram da završim rad koji će biti postavljen u javnom prostoru u Šapcu. Takodje, za vreme boravka u Šapcu održaću predavanje u Školi primenjenih umetnosti i organizovaću radionicu za šabačke umetnike", naveo je Rok Bogataj.

Prema rečima Sonje Petrović Jagić, direktorke Kulturnog centra, ova ustanova teži da ovakvim programom nastavi dugogodišnju praksu okupljanja umetnika u višednevnim radionicama, ali na drugačiji način.
 
"Očekujemo umetnike iz drugih zemalja u narednom periodu, kada se ovaj program dodatno razvije. Cilj je da se omogući lokalnim umetnicima da razmene znanja i iskustva s kolegom iz Slovenije", rekla je Sonja Petrović Jagić i dodala da se nada će se Bogotajeva skulptura već u septembru biti postavljena na nekoj od javnih površina u gradu.


Ovaj tekst nije proizvod Agencije Beta i ona ne odgovara za navode u njemu.

(Kraj OMS poruke)


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.