AAA

OMS | 19.06.2017 14:25

Banaćani i migranti iz Kikinde zajedno uredili sportske terene i učestvovali u Turniru prijateljstva


U volonterskoj akciji na teniskim terenima u okviru Sportskog centra „Jezero“, danas su se okupili predstavnici grada domaćina, institucija Republike Srbije, Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), kao i migranata smeštenih u Prihvatnom centru u Kikindi. Nakon zajedničkog čišćenja, farbanja i popravke sportskog inventara, održan je dečiji Turnir prijateljstva.

Podmladak Teniskog kluba „Jezero“ i deca iz Prihvatnog centra jačali su sportski duh i družili se kroz razmenu bekhenda i forhenda. Grad Kikinda i UNDP organizovali su današnju akciju kako bi doprineli upoznavanju lokalnog stanovništva i njihovih novih komšija migranata, izgradnji poverenja i zajedništva.   U akciji čiji je domaćin bio član Gradskog veća Kikinde Milivoj Linjački, učestvovali su Bojan Stević državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Nina Topić predstavnik UNDP-a, i migranti smešteni u Prihvatnom centru u Kikindi.

„Mi svi imamo isti cilj, da Kikinda bude što bolje mesto za život kako lokalnog stanovništva tako i migranata čiji je ovaj grad trenutni dom,“ rekla je Nina Topić, predstavnica UNDP-a.

Volonterska akcija uređenja teniskih terena S.C. „Jezero“ realizovana je u okviru projekta koji doprinosi razvoju vitalnosti opština kroz prevazilaženje migrantske krize, koji finansira Vlada Japana, a sprovodi UNDP, u saradnji sa nadležnim ministarstvima Vlade Republike Srbije i Komesarijatom za izbeglice i migracije. Zahvaljujući sredstvima Američke agencije za međunarodni razvoj, UNDP obnavlja i dečiji vrtić „Maslačak“ u Kikindi, u naselju Bašaid, u kome će se organizovati multikulturalne radionice za decu iz lokalne i migrantske populacije.

Prihvatni centar u Kikindi otvoren je u aprilu ove godine, u adaptiranoj bivšoj upravnoj zgradi Poljoprivrednog kombinata “29. novembar”, i u njemu je smešteno oko 300 ljudi, od kojih je 120-oro dece.

Program UN za razvoj pomaže opštinama sa velikim brojem migranata i izbeglica da ojačaju zajedništvo, poboljšaju javne, komunalne usluge i infrastrukturu, na dobrobit domaćeg stanovništva i raseljenih.

Ovaj tekst nije proizvod Agencije Beta i ona ne odgovara za navode u njemu.

(Kraj OMS poruke).


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.