AAA

OMS | 03.07.2017 12:55

Mačva čuva uspomenu na doktora Ljubu Nikolića


Na zgradi zdravstvene ambulante u Crnoj Bari, uz spomen ploču prvog ovdašnjeg lekara Žike Jankovića, ćerka Nataša i Nenad Beserovac, predsednik Opštine Bogatić otkrili sua spomen ploča doktoru Ljubomiru Nikoluću, koji je tragično nastradao 22. januara 2004. godine u ledenoj Savi.U prisustvu porodice i meštana Crne Bare, veliki broj poštovala – kolega, prijatelјa, nekadašnjih saradnika, nakon 13 godina od tragedije koja je potresla celu Mačvu osvežio je uspomenu na  jednog od najpoznatijih i najviše cenjenih mačvanskih lekara koji je plenio i dobrotom i plemenitošću.

"Retki su lјudi kao doktor Ljuba, koji se radjaju sa toliko vrlina i hrabrosti, a bez mana i sebičnosti. Za sebe je tražio malo, bilo mu je dovolјno da pomogne drugome, kolut duvanskog dima i žubor Save. Na toj Savi si tražio i našao večni mir", rekao je Branislav Jurišić, predsednik Mesne zajednice Crna Bara.


Nenad Beserovac
, predsednik Opštine Bogatić izrazio je uverenje da će nove generacije sačuvati uspomenu na lik i delo doktora Ljube Nikolića.

"Ova spomen ploča je samo mali deo našeg duga.  Ja nisam imao sreću, na žalost, da blisko saradjujem sa njim, poznavali smo se, ali sam o njemu čuo samo najlepše. Bio je lјudska gromada, čovek velikog srca. Svi koji su ga poznavali, a posebno njegova porodica treba da se ponose njime",  poručio je Beserovac.

"Bio je lekar, humanost, plemenit i dobar čovek. Bio je direktor doma zdravlјa, lekar i politički aktivan. Kao lekar je bio dobrovolјac u ratnim vremenima. Dok su drugi dežurali u Domu zdravlјa, otišao je na ratište i branio čast i ugled lekarske profesije. Žrtvovao se za opšte dobro", podsetio je dr Goran Makunčević, direktor Doma zdravlјa.

Mesnoj zajednici Crna Bara, koja je pokrenula i realizovala inicijativu da se postavi spomen ploča, kao i svima koji su danas iskazali poštovanje prema doktoru Ljubi, zahvalila se ćerka Olјa:

"Svaki dan podseća da ga više nema. Nedostaje porodici i svima kojima je bio inspiracija, učitelј, mentor. Takvih je mnogo.  Sa 63 godine uradio je mnogo i imao je planove za još više. Ostavio je veliku prazninu koju je nemoguće popuniti. Za života je postao legenda, a onda je legenda otišla u – legendu."

Doktor Ljubomir Nikolić je rodjen 1940. godine u Glogovcu, gde je završio osnovnu školu. Gimnaziju je završio u Šapcu,  Medicinski fakultet 1966. godine u Beogradu, gde je 1977. godine završio specijalizaciju neuropsihijatrije. Kao lekar je radio od juna 1966. godine, najpre u Crnoj Bari, a potom u Bogatiću gde je u jednom periodu bio direktor Doma zdravlјa. Bio je istaknuti i angažovani član SPS u Bogatiću, jedan od osnivača i u jednom periodu i predsednik Opštinskog odbora ove stranke u Bogatiću, društveni i humanitrni radnik. Tragično je izgubio život na ušću Drine u Savu 22. januara 2004. godine kada se čamac prevrnuo u ledenu reku. Isplivao je do obale i krenuo da traži pomoć za prijatelja koji se spasao na drvetu. Smrznutog od velike hladnoće na proplanku na obali Save pronašli su ga sutradan.Ovaj tekst nije proizvod Agencije Beta i ona ne odgovara za navode u njemu.

(Kraj OMS poruke).

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.