AAA

OMS | 05.07.2017 13:35 > 05.07 13:38

Predstavljena Analiza Nacionalnog investicionog okvira za dijasporu u Republici Srbiji

Studija „Analiza nacionalnog investicionog okvira za dijasporu u Republici Srbiji“, izradjena u okviru globalnog zajedničkog Projekta „Uključivanje migracija u nacionalne razvojne strategije”, koji finansira Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC), a koji srpovode UNDP i Međunarodna organizacija za migracije (IOM) u saradnji Privrednom komorom Srbije (PKS) i Ministarstvom spoljnih poslova Republike Srbije (MSP RS) zaduženim za pitanja dijaspore, predstavljena je danas u Kući Ujedinjenih nacija u Beogradu.

U ime UNDP i SDC skupu su se obratile Steliana Nedera, zamenica stalne predstavnice UNDP i Ursula Lojbli, direktorka Švajcarske agencije za razvoj u Srbiji. Uvodna izlaganja podneli su u ime MSP RS ambasador dr Ljiljana Nikšić, načelnik Odeljenja za migracionu politiku, dijasporu i socijalne sporazume na temu: „Uloga ekonomske diplomatije u saradnji sa srpskom poslovnom dijasporom“, kao i Aleksandar Kemiveš, savetnik predsednika PKS na temu: „Promocija i osnaživanje delovanja na lokalnom nivou i angažovanje IPAS sistema“. Stručni konsultant UNDP bio je Marko Pavlović uz podršku rukovodioca Centra za dijasporu Privredne komore Srbije Aleksandra Radovanovića.

Studija nacionalnog investicionog okvira na 95 stranica kroz devet poglavlja govori o potencijalu saradnje sa srpskom akademskom i poslovnom dijasporom kroz uporednu analizu pozitivnih primera iz sveta i uspešne priče povratnika. Na kraju analize dati su zaključci i predlozi unapređenja saradnje kroz mapiranje investicionih planova lokalne samouprave i mapiranje potencijalnih investitora iz dijaspore, kao i unapređenja interesorne koordinacije aktivnosti medjunarodnih i domaćih aktera prema dijaspori i intenziviranja konsultacija kroz izučavanje inostranih modela rada sa poslovnom dijasporom.

Studija „Analiza nacionalnog investicionog okvira za dijasporu u Republici Srbiji“ predstavlja temelj budućem programu s ciljem da doprinese boljem povezivanju institucija i donatora u Srbiji na temu dijaspore i sagledavanju migracione politike kao razvojnog faktora srpske privrede i nauke.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.