AAA

OMS | 10.07.2017 11:55

Sutra 'Mačvanska lila' u zavičaju Milića od Mačve


Tradicija da se uoči Petrovdana pale lile od slame, odsečenog rogoza, gume ili u najnovije vreme od kore divlje trešnje, sačuvan je u Mačvi od davnina. Mačvanska sela u noć pred Petrovdan obasjava plamen lila koje deca pale pred dvorištima.

Od kraja sedamedesetih do 1998. godine slikar Milić Stanković Milić od Mačve, organizovao je "lilenje" u svom rodnom mestu Belotiću. Poslednjih godina mesna zajednica i Turistička organizacija opštine Bogatić organizuju manifestaciju "Mačvanska lila", sa ciljem da sačuvaju tradiciju i sećanje na velikog umetnika, rodjenog u ovom selu.

U dvorištu umetnikovog ateljea, Radovan kule i sutra će goreti lile, koje će prethodno biti "ocenjene", a vlasnici najlepših i najmaštovitijih nagradjeni prigodnim poklonima.

"Pre proglašenja najlepših lila i početka lilenja, što će se dešavati od 20 časova u dvorištu Radovan kule, ranije (od 16 časova) s obzirom da se manifestacija organizuje u rodnom mestu Milića od Mačve, počeće likovna radionica na kojoj će učestvovati talentovani najmladji slikari. Od 19 časova startovaće ulična trka koju organizuje Atletski klub iz ovog sela, a manifestacija će se završiti kulturno-umetničkim programom", istakli su u Turističkoj organizaciji Bogatić.


Ovaj tekst nije proizvod Agencije Beta i ona ne odgovara za navode u njemu.

(Kraj OMS poruke)

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.