AAA

OMS | 12.07.2017 10:10 > 12.07 10:55

Šabac domaćin skupa o alternativnim krivičnim sankcijama

Gradska uprava Šapca i Viši sud u Šapcu organizovali su juče u Gradskoj kući skup sa temom „Kazne rada u javnom interesu“.

Okupljenim sudijama dobrodošlicu u Gradsku kuću pozeleo je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, koji je istakao da je Grad spreman da u skladu sa svojim kapacitetima pomogne primenu alternativnih krivičnih sankcija.

"Zahvalan sam predsedniku Višeg suda na inicijativi koju je Gradska uprava odmah prihvatila. Očekujem da ćemo u praksi u našim sudovima imati nov način na koji se pristupa izvršavanju jednog važnog problema. To podrazumeva da odredjena lica svoje obaveze koje imaju prema državi i prema društvu, umesto u zatvoru, izvršavaju u svojoj zajednici u javnom gradskim preduzećima, kroz besplatan rad“, kazao je Zelenović.

Miroslav Alimpić, predsednik Višeg suda u Šapcu, rekao je da je inicijativa potekla od Višeg suda, kada je utvrdjeno da se veliki broj kratkotrajnih sankcija izvršava u zatvoru.

"Pokušavamo da u Šapcu ustanovimo praksu kakva postoji u nekim drugim gradovima, pa smo stupili u kontakt sa gradonačelnikom i Gradskom upravom Šapca, zahvaljujući čijem razumevanju i pomoći smo organizovali ovaj skup. Cilj današnjeg sastanka je da sudijama sa ove teritorije prikažemo koje su mogućnosti za primenu ovakvih alternativnih krivičnih sankcija", rekao je Alimipić i dodao da pored sudija osnovnih sudova u Šapcu i Loznici, okruglom stolu prisustviju i sudije Osnovnog suda u Novom Sadu, koji su već primenjivali ovaj oblik sankcije.

On je objasnio da se ova vrsta sankcije odnosi na krivična dela koja su do tri godine zatvora, pri čemu bi osudjenici umesto izvršenja kazne u zatvoru radili osam sati u nekom od gradskih preduzeća.

Dušanka Garić, načelnica Odeljenja za tretman i izvršenje vanzavodnih sankcija i mera, navela je da se dešavalo da se osobe koje su izdržavale kaznu kod nekog poslodavca pokažu kao dobri radnici, tako da ih poslodavci pozivaju da rade kod njih prilikom povećanog obima posla.

"Reč je o počiniocima lakših krivičnih dela, koji svoj dug društvu vraćaju tako što urade neko dobro i korisno delo u javnom interesu. Niko ne ostvaruje dobit od njihovog rada, jer oni svoje kazne izvršavaju u javnim, a ne u privatnim preduzećima. Kazna rada u javnom interesu nije dovoljno izricana i nije dovoljno zastupljena među pravosudnim organima, ali se nadam će ubuduće biti drugačije. Svaki poslodavac i svaki izvršilac su osigurani ugovorima", napomenula je Dušanka Garić.
 
Ona je dodala i da je važno što "sitni" prestupnici, na ovaj način, ne dolaze u kontakt sa osudjenicima za teža razbojništva, čime se sprečava takozvana „kriminogena infekcija“.

Na okruglom stolu na temu „Kazne rada u javnom interesu“, o primeni ove kazne u praksi, govorile su Ana Stamenić i Nataša Nikolić, sudije Osnovnog suda u Novom Sadu.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.