AAA

OMS | 11.10.2017 14:50 > 11.10 14:55

Biblioteka šabačka obeležila 170. rodjendan

Svečanom akademijom u Dvorani Vinaver, Biblioteka šabačka obeležila je danas 170 godina postojanja. Na početku Čitalište, nastala je 11. oktobra 1847. godine. U kafani Andre Nešića na Bairu počelo se sa stotinak knjiga. Danas je Biblioteka šabačka riznica kulturnog blaga. Sa fondom od oko 200.000 knjiga, brojnim vrednim starim rukopisima i bogatom periodikom, jedna je od najznačajnijih ustanova kulture u Srbiji.

"Naš zadatak je da pisanu reč otpravimo u budućnost kako bi došli do budućih čitalaca, ali ne smemo zaboraviti ni sadašnje", rekla je između ostalog Jelena Podgorac Jovanović, direktorka Biblioteke šabačke, i poručila da je ova ustanova jedan od čuvara kolektivnog pamćenja.

Kako je istakao Igor Marsenić, član Gradskog veća grada Šapca, današnji dan je značajan za kulturnu istoriju čitave Srbije.

"U zemlji diskontinuiteta, impresivna je činjenica da se kult knjige održao 170 godina", zaključio je Marsenić i čestitao gradjanima Šapca jubilej jer su pokazali da su im knjiga i znanje neophodni.

Čestitke povodom 170 godina postojanja Biblioteke šabačke uputio je i Laslo Blašković, upravnik Narodne biblioteke Srbije.

Na svečanosti je besedio pesnik Toma Marinković, a odlomkom iz parabole "Knjige, gradjevine, knjige", pisca Gorana Petrovića, predstavljena je monografija "Temelj od knjiga" u kojoj je opisano poslednjih deset godina Biblioteke šabačke. Svojim muzičkim nastupima, proslavu su upotpunili Salko Lekić, Irina Brodić i trio gitara.

Dokumentarna izložba o poslednjoj deceniji Biblioteke, autora Sonje Bokun Djinić, prikazana je postavkom Dragane Mališić Marković u holu Biblioteke šabačke. Sugradjani tako imaju priliku da se upoznaju sa najznačajnijim mestima gde je Biblioteka boravila tokom svog dugog trajanja, kroz neobične intervencije u prostoru pod nazivom "Put knjige", Neformalne umetničke grupe "Kombinart".


Ovaj tekst nije proizvod Agencije Beta i ona ne odgovara za navode u njemu.

(Kraj OMS poruke)

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.