AAA

OMS | 20.11.2017 13:35

U Šapcu Dani izraelske kulture

Od 23. do 26. novembra, u Šapcu će biti održani Dani izraelske kulture. U okviru manifestacije biće otvoren Muzej šabačkih Jevreja, u rekonstruisanoj zgradi sefdarske sinagoge, a kompletan sadržaj najavili su danas, upravo u ovom prostoru, Igor Marsenić, član Gradskog veća grada Šapca, Branislav Stanković, viši kustos i istoričar Narodnog muzeja u Šapcu i Jelena Podgorac Jovanović, direktorka Biblioteke šabačke.

Dani izraelske kulture počinju u četvrtak od 18 časova, u galeriji Biblioteke, izložbom fotografija Bauhaus arhitekture Tel Aviva, a svečano otvaranje Muzeja šabačkih Jevreja, uz koncert hora Braće Baruh, je od 19 časova. Šapčani će imati priliku da pogledaju reviju savremenog izraelskog filma u petak, subotu i nedelju od 18 i 20 časova, u prostoru Muzeja šabačkih Jevreja.
Grad Šabac je inače jedan od gradova koji su na konkursu Ministarstva kulture poneli laskavu titulu Grad u fokusu, zahvaljujući čemu je omogućeno finansiranje projekta "EUreka! otkrili smo Šabac!", posvećenog rekonstrukciji stare sefardske sinagoge i osnivanju Muzeja šabačkih Jevreja.

"Kultura sećanja je izuzetno važna tema za kulturnu politiku grada. Šabac nikada ne bi postao Mali Pariz da nije bilo jevrejske zajednice koja je zajedno za nama stvarala najuzbudljiviji grad Srbije", podsetio je Igor Marsenić.

Kako je najavljeno, svečanom otvaranju Muzeja šabačkih Jevreja prisustvovaće Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja i ambasadorka Izraela u Srbiji Alona Fišer Kam.


Ovaj tekst nije proizvod Agencije Beta i ona ne odgovara za navode u njemu.

(Kraj OMS poruke)

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.