AAA

OMS | 22.11.2017 15:00

Traže se ideje i inovativna rešenja za borbu protiv klimatskih promena na nivou gradova i opština


Program Ujedinjenih nacija za razvoj UNDP, u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine Vlade Republike Srbije, objavio je danas Javni poziv lokalnim samoupravama, javnim i privatnim preduzećima, organizacijama civilnog društva i naučno-istraživačkim institucijama, da zajednički osmisle i predlože inovativne načine za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte (GHG) i borbu protiv klimatskih promena, na nivou gradova i opština.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan je u svom uvodnom obraćanju rekao da je Srbija posvećena postizanju ciljeva koji se odnose na ublažavanje i prilagođavanje posledicama klimatskih promena, i izgradnji društva čija privreda i razvoj bi trebalo da postanu otporni na izmenjene klimatske uslove. U postizanju ovih ciljeva veliku ulogu ima potencijal lokalnih zajednica, i uprkos pomacima, potrebno je još puno rada, ulaganja i podrške lokalnim samoupravama u Srbiji, zbog čega je Ministarstvo pokrenulo projekat „Lokalni razvoj otporan na klimatske promene“.  Projekat se može smatrati pionirskim poduhvatom iz više razloga, istakao je ministar. „Putem ovog projekta prvi put se izdvajaju sredstva iz nacionalnog budžeta za finansiranje projekata u oblasti klimatskih promena, pruža se šansa da se u Srbiji pokrenu kreativne snage i nove ideje u lokalnim zajednicama, i, konačno, pokreće promena načina razmišljanja kako bi se sa kreativnošću, inovacijama i većim zalaganjem borili sa posledicama klimatskih promena u Srbiji“, naglasio je.

Javni poziv objavljen u okviru ovog petogodišnjeg projekta sastoji se od dva izazova: Izazov otvorenih podataka (Open Data) i Izazov za inovativna rešenja. Cilj  prvog izazova je da se utvrde nedostaci u praćenju emisija GHG u lokalnim zajednicama širom Srbije i dobiju predlozi rešenja koje lokalne samouprave mogu da primene kako bi uspostavile kvalitetne i lako dostupne (otvorene) baze podataka o GHG. Drugi izazov poziva na predlaganje rešenja za smanjenje emisija GHG koje se emituju u procesu pružanja i korišćenja različitih javnih komunalnih usluga, uz istovremeni doprinos  društveno, ekonomski i ekološki održivom razvoju. Detaljne informacije i prijavni formulari se mogu pronaći na veb sajtu http://inovacije.klimatskepromene.rs.

Steliana Nedera, zamenica stalne predstavnice UNDP-a istakla je da je izazov Otvorenih podataka u skladu sa  digitalizacijom kao razvojnim prioritetom Vlade Republike Srbije i dodala da je Javni poziv osmišljen tako da stimuliše partnerski pristup u odgovoru na postavljene izazove. Pored nagrada za najbolje ideje i koncepte, učesnici Izazova dobiće kontinuiranu stručno-savetodavnu podršku, pomoć u pronalaženju izvora kofinansiranja i promociju, dodala je Nedera.

Savetnik za razvojnu saradnju ambasade Švedske u Srbiji Ola Anderson je istakao da današnji problemi u oblasti zaštite životne sredine predstavljaju izvor novih poslova u budućnosti.

Kao odgovor na upućeni Javni poziv, očekuju se softverska, tehničko-tehnološka rešenja i biznis modeli koji odgovaraju potrebama i prioritetima lokalnih samouprava. Predlozi treba da se odnose na energetiku, saobraćaj, upravljanje otpadom, poljoprivredu i slične oblasti u kojima se poboljšanja mogu ostvariti kroz: obezbeđivanje energije iz obnovljivih izvora; razvoj “pametnih elektro-mreža”; unapređenje upravljanja otpadom, reciklaže i proizvodnje energije iz otpada; energetski efikasnije javno osvetljenje;  optimizaciju javnog saobraćaja i povećanje korišćenja nemotorizovanih vidova prevoza; uvođenje održivih sistema za osvetljenje, grejanje i rashlađivanje, energetsku efikasnost javnih zgrada i domaćinstava i sl.

Projekat „Lokalni razvoj otporan na klimatske promene“ sprovodi Ministarstvo zaštite životne sredine, uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF). Partneri na Projektu su Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji, Vlada Kraljevine Švedske, Vlada Švajcarske, kao i drugi nacionalni partneri poput Fonda za inovacionu delatnost i Stalne konferencije gradova i opština. Projekat će doprineti ostvarivanju nacionalnih ciljeva koje je Republika Srbija preuzela kroz potpisivanje i ratifikaciju Sporazuma iz Pariza o promeni klime, i kroz proces pristupanja Evropskoj uniji.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.