AAA

OMS | 24.11.2017 11:00

U Šapcu otvoren Muzej šabačkih Jevreja

U prostorijama nekadašnje stare sefardske sinagoge u Šapcu, sinoć je svečano otvoren Muzej šabačkih Jevreja. Muzej je zamišljen kao mesto susreta, kulturnog i verskog dijaloga, tolerancije.

Susret Srba i Jevreja u Šapcu dao je veliki doprinos napretku grada u svim domenima društvenog života. Da su veze dva naroda u Šapcu neugasle do danas, svedoči i projekat Eureka u okviru koga je osnovan Muzej šabačkih Jevreja.

Prisutnima su se obratili gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, Igor Marsenić, član Gradskog veća grada Šapca, Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja i ambasadorka Izraela u Srbiji Alona Fišer Kam.

Otvaranje Muzeja šabačkih Jevreja deo je Dana izraelske kulture u Šapcu, koji su počeli u galeriji Biblioteke šabačke, izložbom fotografija Bauhaus arhitekture Tel Aviva.

Šapčani će imati priliku da pogledaju reviju savremenog izraelskog filma u petak, subotu i nedelju od 18 i 20 časova, u prostoru Muzeja šabačkih Jevreja.

Grad Šabac je jedan od gradova koji su na konkursu Ministarstva kulture poneli laskavu titulu Grad u fokusu, zahvaljujući čemu je omogućeno finansiranje projekta „EUreka! otkrili smo Šabac!”, posvećenog rekonstrukciji stare sefardske sinagoge i osnivanju Muzeja šabačkih Jevreja.

Ovaj tekst nije proizvod Agencije Beta i ona ne odgovara za navode u njemu.

(Kraj OMS poruke)

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.