AAA

OMS | 06.12.2017 11:50

Uz američku pomoć izgradjene nove prostorij Hitne pomoći u Bosilegradu


Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), agencija američke vlade, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Vlada Srbije, svečano su otvorili nove prostorije Hitne pomoći u Domu zdravlja u Bosilegradu. Nove prostorije omogućavaju pristup osnovnim hitnim medicinskim uslugama kako stanovnicima Bosilegrada, tako i migrantima smeštenim u prihvatnom centru.

"Američka vlada, preko USAID-a, obezbedila je 1,3 miliona dolara kako bi pomogla da 10 opština koje su najviše pogođene migrantskom krizom unaprede svoju infrastrukturu i javne usluge kako bi se lakše izborile sa efektima migrantske krize", rekao je američki ambasador Kajl Skat. "U Bosilegradu, obezbedili smo 118.000 dolara kako bismo opremili nove prostorije Hitne pomoći. Građanima Bosilegrada dugujemo posebnu zahvalnost za topao prijem migranata koji su se našli u njihovoj opštini".

"Izgradnjom i opremanjem novih prostorija Hitne pomoći u našem Domu zdravlja stvorili smo uslove da se sve neophodne urgentne medicinske intervencije mogu obaviti i u našoj opštini. U takvim slučajevima je, kao što znate, vreme od presudnog značaja, a do sada smo morali da hitne pacijente transportujemo u susedne opštine i gradove", rekao je predsednik opštine Bosilegrad Vladimir Zaharijev. "Nove prostorije Hitne pomoći biće na raspolaganju kako našim građanima tako i migrantima, tako da će naši lekari i sestre moći da pruže adekvatnu medicinsku pomoć svima kojima je potrebna".

"Većina segmenata ljudskog razvoja je u neposrednoj nadležnosti ili u velikoj meri zavisi od lokalnih vlasti, pa ćemo u narednoj budžetskoj godini biti još više prisutni na celoj teritoriji Srbije," rekao je državni sekretar u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu Ivan Bošnjak.

Nove prostorije Hitne pomoći Doma zdravlja u Bosilegradu deo su USAID-ovog Projekta za jačanje kapaciteta lokalnih zajednica za reagovanje na migrantsku krizu, koji sprovodi UNDP. Projekat pomaže da se unaprede javne usluge i infrastruktura u opštinama koje su najviše pogođene migrantskom krizom.  

Ovaj tekst nije proizvod Agencije Beta i ona ne odgovara za navode u njemu.
(Kraj OMS poruke)
KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.