AAA

OMS | 08.01.2018 15:10

Šabac ugostio unuku i praunuku Milutina Milankovića

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović ugostio je danas u Gradskoj kući Marinu i Lili Milanković, unuku i praunuku Milutina Milankovića, naučnika, prvog doktora tehnike među Srbima, čija je supruga Hristina Tinka Topuzović rođena Šapčanka. O njoj se zna veoma malo, a koliko je bila značajna za život i rad Milutina Milankovića, zabeležio je on sam u svojim „Uspomenama“. Među gostima bio je i Pavle Belosavić, unuk Tinkine polusestre, praunuk dr Koste Dinića, ličnog lekara kralja Petra Prvog.

Nakon prijema u Gradskoj kući, gosti su posetili Biblioteku šabačku i Narodni Muzej, kao i mesta u gradu koja su bila deo imetka Tinkine porodice.

Unuka poznatog naučnika boravi u Šapcu zahvaljujući novinarki i književnici Stani Munjić, koja je, istražujući istoriju Šapca poželela da Tinku Topuzović „izmakne iz senke muža i dovede je u rodni grad“. Rezultat toga je knjiga pod nazivom „Tinka Milanković, žena nebeskog mehaničara“, koja tek treba da bude štampana.

Hristina Topuzović rođena je u Šapcu 12. marta 1884. godine. Otac joj se zvao Miloš Topuzović, a majka Mileva, rođena Jovanović. Tinkin deda Đorđe Topuzović bio je bogati šabački trgovac, narodni poslanik i predsednik Narodne skupštine u godinama 1874, 1875. i 1877. Svojoj unuci Tinki ostavio je u nasleđe sto hiljada dinara u zlatu i dve kuće u Šapcu.

Po oceni prijatelja Tinka je, po svom zapadnjačkom obrazovanju, Milutinu Milankoviću, koji se školovao u Beču, bila bliža od svih beogradskih udavača. Savršeno je govorila francuski i nemački, odlično svirala klavir, zanosno pevala, bila lepa i imućna. Venčali su se 1.(14) juna 1914. u Vaznesenskoj crkvi u Beogradu.


Ovaj tekst nije proizvod Agencije Beta i ona ne odgovara za navode u njemu.
(Kraj OMS poruke)
KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.