AAA

OMS | 11.10.2018 19:55 > 11.10 20:00

Predstavljeni globalni UN Standardi ponašanja za preduzeća protiv diskriminacije LGBTI osoba


Tim UN u Srbiji i ERA Savez za jednaka prava LGBTI osoba na Zapadnom Balkanu i u Turskoj, u saradnji sa Globalnim dogovorom UN u Srbiji i Poverenikom za zaštitu ravnopravnosti, na današnjem skupu su predstavili Standarde ponašanja za preduzeća za borbu protiv diskriminacije LGBTI osoba. Na skupu su učestvovali zvaničnici/e Vlade i predstavnici/e privrede i civilnog društva.
Standardi su zasnovani na primerima dobre prakse iz celog sveta i definišu mere koje preduzeća treba da preduzmu da bi zaštitila prava LGBTI osoba: da ukinu diskriminaciju na radnom mestu, da svojim poslovanjem ne doprinose diskriminaciji potrošača, dobavljača i građana i građanki uopšte, kao i da, zajedno sa poslovnim partnerima, rade na ukidanju diskriminatornih postupaka u celokupnom lancu snabdevanja. Pored toga, Standardi pozivaju preduzeća da se zauzmu za prava LGBTI osoba u zemljama u kojima posluju, između ostalog i kroz zagovaranje i pružanje podrške lokalnim organizacijama.
U Srbiji, Hemofarm AD, Ernst & Young DOO i Erste Bank AD, inače članice mreže Globalnog dogovora UN u Srbiji, priključili su se sve većoj grupi kompanija koje su se već obavezale na primenu Standarda.
Stalna koordinatorka UN u Srbiji Karla Robin Herši pozdravila je usvajanje Standarda i dodala: „Usvajanjem Standarda ponašanja za preduzeća protiv diskriminacije LGBTI osoba, Ujedinjene nacije su uvažile značaj saradnje države, civilnog društva, privrede i međunarodnih organizacija. Ujedinjene nacije priznaju ravnopravnost i zaštitu od diskriminacije kao opštevažeća, obavezujuća načela. Upravo zato, Tim UN u Srbiji stoji na raspolaganju svim akterima da im pruži podršku u ostvarivanju ravnopravnosti u svim sferama života, uključujući i privredu“.
Obraćajući se učesnicima/učesnicama, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković je istakla: „Važno je da nastupimo zajedno, sa idejom da su poslovanje i ljudska prava na istoj strani i da je privreda neodvojiva od ljudi.“
Standardi ponašanja su zasnovani na Vodećim principima UN o poslovanju i ljudskim pravima, koje je 2011. godine usvojio Savet UN za ljudska prava. Nastali su u procesu jednogodišnjih konsultacija pod okriljem Kancelarije za ljudska prava UN i Instituta za ljudska prava i poslovanje, u sklopu kojih su organizovani i regionalni sastanci sa istaknutim privrednicima/privrednicama i aktivistima/aktivistkinjama u Aziji, Africi, Evropi i Severnoj i Južnoj Americi.
Standardi su već predstavljeni u Njujorku, Mumbaju, Parizu, Londonu, Hongkongu, Bangkoku, Ženevi, Davosu, Melburnu, Najrobiju i Sao Paulu. Srbija je prva zemlja Jugoistočne Evrope u kojoj su predstavljeni javnosti, nakon predstavljanja u drugim delovima sveta. Srpski je sedmi jezik na kom su dostupni.
Standarda ima pet:
-  POŠTOVANJE ljudskih prava LGBTI zaposlenih, potrošača i građana i građanki uopšte
-  ELIMINISANJE diskriminacije LGBTI zaposlenih na radnom mestu
-  PRUŽANJE PODRŠKE LGBTI zaposlenima na radnom mestu
-  SPREČAVANJE diskriminacije i drugih kršenja ljudskih prava LGBTI potrošača, dobavljača i distributera, kao i zahtev dobavljačima da postupaju na isti način
-  ZALAGANJE za ljudska prava LGBTI osoba u sredinama u kojima preduzeća posluju
O skupu
Predstavljanje Standarda ponašanja za preduzeća za borbu protiv diskriminacije LGBTI osoba je jedan u nizu skupova i aktivnosti povodom 73. godišnjice Ujedinjenih nacija i 70. godišnjice Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, koje se obeležavaju ove godine. Glavna tema 73. godišnjice UN su Agenda do 2030. godine i Ciljevi održivog razvoja, koje je u septembru 2015. godine u sedištu UN u Njujorku usvojilo više od 150 država članica, među kojima je i Srbija.
Napredak u dostizanju Ciljeva održivog razvoja, sadržanih u Agendi do 2030. godine je tesno povezan sa evropskim integracijama i ostvarivanjem nacionalnih prioriteta u pogledu razvoja i ljudskih prava. Shodno tome, ovaj skup, organizovan u sklopu Okvira razvojnog partnerstva za period 2016–2020. godine između Vlade Republike Srbije i Tima Ujedinjenih nacija u Srbiji, doprinosi aktivnostima Republike Srbije ka ostvarivanju Ciljeva održivog razvoja (5, 10, 16), kao i procesu pristupanja EU (poglavlja 23 i 24) i ostvarivanju standarda ljudskih prava u zemlji.

Ovaj tekst nije proizvod Agencije Beta i ona ne odgovara za navode u njemu.
(Kraj OMS poruke)KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.