AAA

OMS | 05.02.2019 12:40 > 05.02 12:40

Brand Finance proglasio Sberbanku za najsnažniji bankarski brend na svetu

Medjunarodna agencija "Brand Finance" objavila je rang-listu vodećih brendova za 2018. godinu sa Sberbankom na prvom mestu.

Ovo je prvi put da je jedan bankarski brend iz Rusije prepoznat kao najsnažniji bankarski brend na svetu.

Kao i prošle godine, Sberbanka je odnela priznanje za najsnažniji i najvredniji brend u Rusiji i centralnoj i istočnoj Evropi. Tokom protekle godine, indeks snage brenda Sberbanke povećao se sa 90 na 93 poena, dok je vrednost brenda u 2018. porasla sa 11,6 milijardi na 12,4 milijarde američkih dolara.

"Ovo je prvi put da je jedan ruski bankarski brend zauzeo vodeću poziciju na prestižnoj globalnoj rang-listi agencije "Brand Finance". Činjenica da stručna zajednica ima tako visoko mišljenje o nama je zasluženi rezultat rada celog tima koji svakodnevno ulaže napore da Sberbanku učini jednom od najboljih tehnoloških kompanija. Brojne inovacije i tehnologije razvijene su i prvi put primenjene upravo u Sberbanci. Sada ih koriste banke i kompanije širom sveta. Liderska pozicija na globalnom nivou takođe pokazuje da smo odabrali pravu strategiju koja stavlja akcenat na tehnološko liderstvo i razvoj ekosistema proizvoda i usluga, sa ciljem da se klijentima ponudi kompletan opseg finansijskih i nefinansijskih usluga za sve životne situacije", izjavio je generalni direktor i predsednik Izvršnog odbora Sberbanke Herman Gref.

Inovativne usluge Sberbanke postavljaju trendove u raznim sferama života. Primera radi Sberbanka je prva uvela brzi transfer novca pomoću broja mobilnog telefona na tržištu Rusije. Danas Sberbanka drži vodeću poziciju na ruskom tržištu kad je reč o obimu P2P transfera. Sberbanka je 2018. godine bila rangirana kao šesti najveći primalac kartica na svetu i najveći primalac kartica u Rusiji (prema publikaciji The Nilson Report), sa preko 1,7 miliona POS terminala i 15 miliona mesečnih uplata za sistem javnog prevoza preko bankarskih kartica putem mreže Sberbanke. Lider je i na polju beskontaktnog NFC plaćanja.

"Kao rezultat snažnog fokusa Sberbanke na potrebe klijenata i širokog spektra finansijskih proizvoda koje im nudi, razvija se lojalnost prema brendu koja dovodi do uspostavljanja dugoročnih odnosa sa klijentima. Bez premca u Rusiji, Sberbanka ostvaruje aktivnu interakciju sa korisnicima, razvija proizvode i proširuje granice svog ekosistema", istakao je generalni direktor kompanije "Brand Finance" Dejvid Hejg.

Dobri poslovni rezultati doprineli su jačanju vrednosti brenda Sberbanke, ali je, s druge strane, depresijacija valute imala negativan uticaj na vrednost brenda izraženu u dolarima.

Agencija "Brand Finance" izračunava vrednost brenda na osnovu 19 različitih činilaca, kao što su ulaganje u brend, prepoznatljivost brenda, sklonost potrošača ka brendu, ocena zaposlenih, reputacija kompanije... Pored ostvarene zarade, snaga brenda je jedan od ključnih činilaca pri određivanju vrednosti brenda. Rangiranje koje vrši agencija "Brand Finance" u skladu je sa standardom ISO 10688.


Ovaj tekst nije proizvod Agencije Beta i ona ne odgovara za navode u njemu.
(Kraj OMS poruke)

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.