AAA

OMS | 10.04.2019 14:30 > 10.04 14:30

Sberbank Europe Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2018. godini

Sberbank Europe Grupa u 2018. godini ostvarila je neto dobit  od 34 miliona evra, proširila bazu klijenata za 7,4 odsto i povećala bruto obim kredita za 13,7 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Smanjenje NPL odnosa sa 11 na 7,3 odsto u odnosu na prethodnu godinu i stabilna osnova kapitala čine da 2018. godina bude najuspešnija za Sberbank Europe Grupu od njenog ulaska na tržište Evrope 2012. godine.

Sberbank Europe Grupa dokazala je svoju snažnu poziciju uspešnog igrača na bankarskom tržištu Centralne i Jugoistočne Evrope. Prikazana Neto dobit rezultat je pobolјšanog poslovanja, efikasnog upravlјanja troškovima i nižih troškova rizika. Uvođenje novog instant kredita u Nemačkoj, povećana potražnja za kreditima u bankama podružnicama i dosledan razvoj asortimana digitalnih proizvoda omogućili su dodatni rast korisnika u 2018. godini.

"S obzirom na to da smo postigli najuspešniju finansijsku godinu u kratkoj istoriji Sberbank Europe, potvrdili smo da smo ponudili prave proizvode i usluge", izjavila je izvršna direktorka Sberbank Europe Sonja Sarkozi.

Podružnice Sberbank Europe Grupe značajno su doprinele pozitivnom rezultatu i čak su povećale svoju neto dobit u 2018. godini u odnosu na prethodnu godinu, s izuzetkom Češke, gde su se odrazile mere restrukturiranja. Najveći doprinos profitu u 2018. godini dale su Češka Republika i Srbija.

Strateški cilј Sberbank Europe Grupe u 2018. godini bio je jačanje poslovanja u Centralnoj i Jugoistočnoj Evropi.

"Ova strategija je savršeno funkcionisala: intenzivirane aktivnosti u regionalnom segmentu stanovništva i malih i srednjih preduzeća bile su jedan od glavnih razloga za uspeh naših podružnica", rekla je Sonja Sarkozi.

I poslovanje sa stanovništvom razvijalo se izuzetno dobro tokom 2018. godine. Baza aktivnih klijenata je porasla sa 654.000 na 702.000 klijenata, dok je većina novih klijenata stečena u Srbiji, Češkoj i Mađarskoj.

Važna prekretnica za Sberbank Europe grupu u 2018. godini bilo je uvođenje onlajn kreditiranja u Nemačkoj, što je predstavljalo veliki korak u implementaciji strategije digitalizacije Grupe. Krajem 2018. godine, Sberbank Direct je odobrila kredite u iznosu od 71 miliona evra i uspela je da se održi na konkurentnom nemačkom tržištu kroz jednostavne proizvode, privlačne uslove i digitalne end-to-end procese.Ovaj tekst nije proizvod Agencije Beta i ona ne odgovara za navode u njemu.
(Kraj OMS poruke)

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.