AAA

OMS | 23.07.2019 14:55 > 23.07 15:20

Šabac i EBRD potpisali ugovor o termoizolaciji zgrada

Direktor JKP "Toplana-Šabac" Slobodan Jerotić i predstavnica Evropske banke za obnovu i razvoj Jelena Čeperković potpisali su danas u Gradskoj kući u Šapcu ugovor o dodeli sredstava za termoizolaciju stambenih zgrada u Šapcu u iznosu od 2,5 miliona evra.

Šabačka toplana će zapravo biti ESKO kompanija koja će za svoje korisnike uzeti kredit, pružiti uslugu, a zatim će kroz uštedu energije otplata biti finansirana na 12 godina.

Jelena Čeperković iz Evropske banke za obnovu i razvoj je čestitala Šapčanima na inicijativi i istakla da su ovakvi projekti u srži EBRD mandata.

"Danas smo potpisali ugovor o kreditu sa šabačkom Toplanom. Projekat će podržati implementaciju mere energetske efikasnosti u 40 rezidencijalnih zgrada u Šapcu. Ovakav tip projekta i unapređenje energetske efikasnosti generalno je u srži EBRD mandata. Nadamo se da ćemo ovakve projekte podržati širom Srbije s obzirom na značajne energetske uštede koje se očekuju, a i uštede u emisiji štetnih gasova. Čestitamo Šapcu i Šapčanima na ovoj važnoj inicijativi i nadam se da ćemo videti slične primere širom, rekla je Jelena Čeperković iz Evropske banke za obnovu i razvoj.

Direktor JKP "Toplana-Šabac" Slobodan Jerotić objasnio je da će građani ostvariti značajne uštede izolacijom stambenih zgrada i ugradnjom termostatskih ventila i delitelja, što će im, prema njegovim rečima omogućiti da vrate investiciju.

"Projekat koji smo ugovorili sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj odnosi se na termoizolaciju stambenih zgrada i odnosi se na mere energetske efikasnosti i ugradnju delitelja i termostatskih ventila. Cilj nam je da građani štede i da njihovi računi budu manji. Ta razlika u računima omogući će im da ovu investiciju vrate. Najduže u periodu od 12 godina", kazao je Jerotić.

Toplana je pripremila različite modele ugovora tako da će građani moći sami da odrede period otplate.

"Mi smo povukli kredit na rok od 12 godina i omogući ćemo građanima da po izboru svako od njih sebi odredi u kom vremenskom periodu će da vrati taj kredit. Svako može da ima drugačiji ugovor, može da vraća na dve godine, pet ali ne duže od 12 godina. Ideja je da svaki građanin upravlja svojim troškovima i da u svakom trenutku mogu da znaju koliko troše i koliko će im biti računi. Ranije smo imali drugačiji model, ali ovaj je prepoznat u svetu i duži niz godina se primenjuje u Evropi. Očekujem da će ovaj model zaživeti i u drugim gradovima Srbije", naveo je direktor šabačke Toplane.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i zamenik gradonačelnika Šapca Dušan Kostadinović, i članovi Gradskog veća Slaviša Kostadinović i Milutin Ikodinović.
Ovaj tekst nije proizvod Agencije Beta i ona ne odgovara za navode u njemu.
(Kraj OMS poruke)


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.