AAA

OMS | 15.08.2019 13:30 > 15.08 13:33

Šabac spremio projekte od 6 miliona evra

Predstavljajući ideje i planove razvoja vodovodne i kanalizacione mreže, a povodom izjave predsednika Srbije da će država da obezbedi tri milijarde evra za širenje vodovodne i kanalizacione mreže, da svaki grad u Srbiji treba da ima postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda i da do svake kuće u Srbiji treba da stignu voda i kanalizacija, gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović poručio je da je grad Šabac spreman.
"Mi smo spremni odmah da odgovorimo na ideju predsednika Vučića i da kažemo šta sve možemo da uradimo odmah. Imamo generalni projekat vodosnabdevanja i generalni projekat odvođenja otpadnih voda, a to znači da imamo generalne projekte za sve što je predsednik rekao, da voda i kanalizacija stignu do svake kuće u šabačkom kraju", objasnio je gradonačelnik na konferenciji za novinare u Gradskoj kući i naveo da je za ostvarenje takvog plana potrebno 75 miliona evra za kanalizaciju i 38 miliona evra za vodu.
On je podsetio na činjenicu da je grad Šabac od 2000. godine do sada uložio 44 miliona evra za vodovodnu i kanalizacionu mrežu i istakao da je spreman da bilo koju lokalnu samoupravu u Srbiji uporedi sa Šapcem u ovoj oblasti, uveren da je Šabac apsolutni rekorder, bilo sam, bilo sredstvima EU ili republičkog budžeta.
"Danas imamo spremne projekte u vrednosti od šest miliona evra. Ako bi se obećanje predsednika ispunilo, mi bismo mogli sutra da uđemo u izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže za šest miliona evra", rekao je gradonačelnik Šapca.
O detaljima projekata govorila je Daniela Lovrin Gavrilović, direktorka JKP „Vodovod Šabac”. Navodeći da je politika grada i politika preduzeća kojim rukovodi da svako domaćinstvo u selu dobije i vodu i kanalizaciju, istakla je da je samo prošle godine u izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže uloženo 40 miliona dinara, a ove godine planirano je 90 miliona dinara.
"Do kraja godine mogli bismo da realizujemo 100 miliona dinara za izgradnju kanalizacione mreže u Pocerskom Pričinoviću i Majuru – blok ulica Kralja Petra Prvog (četiri kilometra mreže, vrednost investije oko 70 miliona) i blok ulica Tabanovački put (tri kilometra mreže, vrednost investicije 30 miliona). Odmah smo spremni i za izgradnju druge faze na postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda, linije mulja. Potrebno je 2,5 miliona evra, imamo projekat i sutra možemo da raspišemo tender”, rekla je Daniela Lovrin Gavrliović i istakla da će Jevremovac dobiti kanalizaciju a reč je o posebnoj tehnologiji koja do sada nije primenjivana u Srbiji – vakumskoj kanalizaciji. Vrednost ovog ekološkog projekta je 1,5 miliona evra i ako dobijemo sredstva od države koje obećava predsednik, mogli bismo za mesec dana da raspišemo tender i krenemo u realizaciju projekta, navela je direktorka Vodovoda.
Ona je naglasila da je pred prečišćavanja i odvođenja otpadnih voda jednako važno i vodosnabdevanje, a cilj je ne samo nova mreža već i rekonstrukcija postojeće. Projekti čija je vrednost milion i po evra biće završeni do kraja godine.
"Dakle, ukoliko je predsednik raspoložen da da sredstva, ima gde da uloži. Naš grad i naše preduzeće su spremni, do kraja godine možemo da raspišemo tendere i izaberemo izvođače radova za oko šest miliona evra", poručila je Daniela Lovrin Gavrilović.
Ovaj tekst nije proizvod Agencije Beta i ona ne odgovara za navode u njemu.
(Kraj OMS poruke)KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.