AAA

OMS | 21.08.2019 21:10 > 21.08 21:11

Gradonačelnik Šapca u Goraždevcu

"Kada imate čvrsta uverenja i snažnu volju, ne postoji prepreka koje će vas sprečiti da život učinite boljim. Ja verujem da mi, ljudi koji živimo danas na ovom prostoru, možemo da se dobro razumemo kada je reč o suštinskim životnim pitanjima.
Verujem, takođe, da naša saradnja može da učini boljim život svake naše porodice. Želimo da podelimo sa srpskim i albanskim porodicama ovde u Peći znanja i veštine do kojih smo došli u Šapcu u gajenju jagoda.
Za poslednjih deset godina Šapčani su zaradili od proizvodnje jagoda više od 60 miliona evra. Na 1200 hektara ostvarili smo prihod od preko 120 miliona evra. Sve je to omogućeno jer je grad uložio jedan milion evra da pomogne seljacima da dođu do vode, kopajući dubinske bunare. Sađenjem 1,5 hektara jagode u Goraždevcu, u sedam srpskih porodica i 1,5 hektara kod sedam albanskih porodica u drugim pećkim selima, zajedno sa gradom Peći i sa NVO “Siry Vizionit”, mi ovaj model intenzivne poljoprivrede, vrhunskog voćarsta, prenosimo ljudima koji zive u Peći. Želim da kažem koliko je dragocena podrška vladike Teodosija i pomoć Eparhije raško prizrenske ovom poduhvatu.
Ovo je dokaz da je moguće, razumevanjem i saradnjom, otvarati prostor za bolji život. Mi smo sposobni da živimo bolje. I sve zavisi isključivo od nas.
I ovo je tek početak. Navodnjavaćemo i oranice. U Šapcu planiramo da uđemo u navodnjavanje 20.000 hektara oranica, kap po kap. Potpuno nov pristup. To će omogućiti mačvanskim seljacima, mojim sugrađanima, da zarade dodatnih 20 miliona evra godišnje. I ta iskustva ćemo podeliti sa vama ovde.
Želim da kažem da smo spremni da ovakvu saradnju ostvarimo u svakom srpskom selu na Kosovu. I želimo da delimo svoja znanja sa albanskim porodicama u tim gradovima i opštinama. Ovo što radimo učiniće našu decu srećnijom. I što je najvažnije, otvoriće mogućnost da nam deca pronađu sreću u mestima gde žive i ne odlaze u svet tražeći bolju sreću. I, ako Bog da, da počnu da se vraćaju", poručio je gradonačelnik Šapca danas u Goraždevcu gde su podignuti zasadi jagoda u njivama sedam srpskih porodica uz pomoć Grada Šapca koji je finansirao nabavku sadnica i pružio stručnu pomoć.
Ovaj tekst nije proizvod Agencije Beta i ona ne odgovara za navode u njemu.
(Kraj OMS poruke)
KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.