AAA

OMS | 17.02.2020 14:00 > 17.02 14:05

Šabac medju deset najboljih evropskih gradova za privlačenje direktnih stranih investicija

Šabac je jedan od deset najboljih mikro gradova u Evropi za privlačenje direktnih stranih investicija, ocenio je Fdi, magazin Financial Times-a, saopštio je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović na konferenciji za medije.

Gradonačelnik Šapca je izjavio da je nagrada ocena za dobre razvojne planove grada i da se život u Šapcu uredjuje „onako kako Evropska unija to očekuje od budućih članica“.

"Razlozi za dobijanje ovakve nagrade sastoje se u nizu dostignuća koja je Šabac imao u prethodnim godinama. Prvo je činjenica da imamo postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, jedino funkcionalno u Srbiji, potom Regionalna deponija i uredjen sistem za odnošenje otpada, Slobodna zona i režim funkcionisanja u Slobodnoj zoni za sve kompanije koje žele da izvoze. Tu su i carinski terminal na dohvat ruke privrednicima, uredjeno parkiranje za sve kompanije, kompletno uredjena infrastruktura, ali i Trening centar kao posebna usluga koju nudimo kompanijama", rekao je Zelenović.

On je dodao da investitori u Šapcu kupovinom zemljišta dobijaju kompeltno infrastrukturno opremljenu parcelu.

"Kod nas se ne kupuje livada, već uredjena industrijska zona, u kojoj, kada kupite zemlju, dogovarate se samo sa Gradom i u najkraćem roku dobijate sve što je neophodno da biste započeli svoju investiciju – to znači priključak na vodu, struju, gas, optički kabl, uredjenu saobraćajnicu i prečišćavanje voda. Ono što je posebno opredelilo ljude koji su odlučivali o nagradi je uredjen sistem. To znači da svakog novog investitora, i stranog i domaćeg, ovde dočekujemo raširenih ruku i čim donese odluku da investiraju u Šabac uključujemo ga u našu poslovnu porodicu. Poslovna porodica ima svoj Privredni savet, koji zaseda jednom mesečno, i Komisiju za praćenje investicija koja zaseda svakog ponedeljka unazad četiri godine, razmatra svaku investiciju i otklanja probleme", objasnio je gradonačelnik Šapca.

Gradonačelnik Zelenović je istakao da je u Šapcu u poslednje četiri godine povećan broj zaposlenih, prosečna plata i kao i broj kompanija koje su počele proizvodnju u ovom gradu.

"Grad Šabac je pre šest godina imao 30 hiljada zaposlenih, a danas je 40.100. Prosečna plata je u poslednje četiri godine sa 40 hiljada porasla na 50 hiljada. Broj firmi se značajno povećao i od 796 kompanija danas smo došli do broja 1.100. Samo u prošloj godini je bilo 80 novih firmi. Broj preduzetnika se povećao za 1.000 u poslednje četiri godine u našem gradu. U Severozapadnoj radnoj zoni smo od 2016. godine prodali 32 parcele, a samo u prošloj godini pet. Strane kompanije koje su došle prethodne godine u naš grad su Fox-pak, Seletra, Refrion, Nepi, Metal Investments, dok je Vopachel proširio proizvodnju kao i ODS, a firma Pasubio je u postupku proširenja. Od domaćih kompanija tu su Set, Saturn elektrik, Mašinokop i više malih firmi koje su kupile značajne parcele u industrijskoj zoni", rekao je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović objašnjavajući razloge zbog kojih je Šabac svrstan medju deset najboljih mikro gradova za privlačenje direktnih stranih investicija i dodao da je naročito ponosan što je i Savapark jedan od razloga za dobijanje nagrade.

"Ponosan sam na činjenicu da ovo nije samo nagrada za strane investicije nego nagrada za organizaciju života u jednom gradu. To je kompleksan i kategorijski pristup u ocenjivanju i mi smo se dobro kvalifikovali", ocenio je gradonačelnik Šapca i rekao da je plan da u sledeće četiri godine u ovom gradu nezaposlen bude samo onaj ko ne želi da radi.

On očekuje da će izgradnja auto-puta učiniti šabačku industrijsku zonu najboljim na Balkanu za velike investicije i rekao da se život u Šapcu uredjuje sa posebnom pažnjom prema zaštiti životne sredine, kulturi i obrazovanju.

Ovaj tekst nije proizvod Agencije Beta i ona ne odgovara za navode u njemu.

(Kraj OMS poruke)

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.