AAA

OMS | 15.05.2020 12:40 > 15.05 12:44

Šabac: Plan da Mačvani zarade 20 miliona evra godišnje

Kao što je u Pocerini došlo do snažnog podizanja proizvodnje jagoda zahvaljujući subvencijama za kopanje dubinskih bunara, tako će i u Mačvi navodnjavanjem sistemom "kap po kap" doći do prinosa od 15 tona kukuruza po hektaru i zarade od 1000 evra po hektaru, rekao je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović prilikom posete mačvanskom selu Slepčeviću.
Poljoprivrednici u Slepčeviću objašnjavaju da su do sada, kada je godina dobra imali oko 10 tona prinosa kukuruza po hektaru, a kad je sušna godina oko 3,5 tona. Oni ističu da je potrebno da proizvedu sedam tona samo da bi pokrili troškove i smatraju da će uvođenjem ovog sistema "suša pasti u zaborav", a sve preko sedam tona, od ukupno 15 tona koliko očekuju nakon navonjavanja, biti njihova čista zarada.

"U 20 mačvanskih sela, u kojima je do sada rod po kukuruzu bio u proseku sedam tona, imamo plan kako da to bude 15 tona. Imamo plan kako da navodnjavanjem 'kap ko kap' u mačvanskim oranicama dodjemo do prinosa od 15 tona kukuruza po hektaru, odnosno 1000 evra više zarade po hektaru. Imamo 5.000 domaćinstava u Mačvi koja se bave tom proizvodnjom i za sve njih imamo potpuno jasan plan kako da navodnjavanjem dođu do profita od 20 miliona evra godišnje. Danas je potpisana odluka, objavićemo javni poziv i pozivam sva domaćinstva da se prijave", poručio je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.

On je dodao da je ova ideja krenula od poljoprivrednika koji su već uveli sistem "kap po kap" i ostvaru dobru zaradu. Mačvani koji na ovaj način navonjavaju oranice ističu da je prinos duplo veći i stabilan.

"Kad ljudi vide da postoji plan i podrška, ali i evidentna zarada, kao što se desilo u Pocerini gde je iskopano 700 bunara a zasad jagoda se sa svega nekoliko desetina hektara proširio na 1500 hektara, ovo će biti dobar model ne samo za Šabac već za celu Srbiju", istakao je Nebojša Zelenović.

Ovaj tekst nije proizvod Agencije Beta i ona ne odgovara za navode u njemu.

(Kraj OMS poruke)

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.