AAA

OMS | 12.10.2015 16:00 > 12.10 20:15

Počela revitalizacija HE 'Zvornik'

U jednoj od najstarijih hidroelektrana u sistemu „Elektroprivrede Srbije“ hidroelektrani „Zvornik“, koja radi tačno 60 godina, danas je počela revitalizacija. Početku radova prisustvovali su Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike, Mirjana Filipović, državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike, Aleksandar Obradović, direktor „Elektroprivrede Srbije“, Arne Gos, direktor kancelarije nemačke razvojne KfW banke u Srbiji, Leopold Heninger, predsednik borda direktora izvođača radova kompanije „Voith Hydro“, članovi Nadzornog odbora JP EPS, Dragan Jovanović, izvršni direktor za proizvodnju energije, kao i mnogobrojni poslovni partneri i predstavnici državnih institucija, lokalne samouprave…

Radovi na svakom od četiri agregata trajaće po 12 meseci i biće završeni u roku od četiri godine. Vrednost revitalizacije je 70 miliona evra, a finansira se zajmom koji je potpisan sa nemačkom razvojnom KfW bankom. Nakon revitalizacije ukupna snaga agregata biće 125,6 megavata što je za 30 odsto više u odnosu na trenutnu snagu od 96 megavata.
"Energetska stabilnost je prioritet Vlade Srbije, Ministarstva energetike i EPS-a i u svim planovima nalaze se gradnja novih proizvodnih kapaciteta i revitalizacija postojećih", rekao je ministar Antić. "Revitalizacija će doprineti većoj proizvodnji električne energije, manjim troškovima održavanja i produžiće životni vek ove hidroelektrane za novih 40 godina. Očekivano povećanje proizvodnje električne energije HE 'Zvornik' na godišnjem nivou iznosiće i do 15 odsto, zavisno od hidroloških uslova, ili za oko 70 miliona kWh, a dodatna energija vredeće prosečno tri do pet miliona evra", kazao je.

Prvi čovek EPS-a istakao je da je ovo godina kada „Elektroprivreda Srbije“ postaje sasvim drugačije organizovana kompanija sa ciljem da bude efikasna, uspešna i profitabilna, ali da EPS nije stao sa obnovom proizvodnih kapaciteta.

"Ova revitalizacija praktično znači povećanje snage za još jedan postojeći agregat. Važno je istaći i učešće domaćih firmi na ovom obimnom poslu, a vrednost radova koje će obaviti srpske kompanije je oko 17 miliona evra", rekao je Obradović.

Arne Gos, direktor kancelarije nemačke razvojne KfW banke u Srbiji, istakao je veoma dobru saradnju sa Vladom Srbije tokom proteklih 15 godina kada je ova banka u projekte u Srbiji uložila 1,6 milijardi evra, a polovina od toga u projekte energetske efikasnosti i obnovljivih izvora. Gos je rekao je da je saradnja sa EPS-om veoma dobra, a jedan od velikih projekata bila je revitalizacija HE „Bajina Bašta“.

Leopold Heninger, predsednik borda direktora izvođača radova kompanije „Voith Hydro“, podsetio je na dugogodišnju saradnju sa HE „Zvornik“ i naglasio je veoma dobro poslovanje sa domaćim firmama. Tomica Jovanović, direktor HE „Zvornik“, ukazao je i da predstoje i nova, dodatna ulaganja EPS-a u ovoj HE u vrednosti od sedam miliona evra.

Sektor za odnose s javnošću JP EPS

Pažnja: Ovaj tekst nije proizvod Agencije Beta i ona ne odgovara za navode u njemu. U slučaju bilo kakvih pitanja u vezi sa sadržinom ovog teksta, obratite se kontaktima navedenim u saopštenju.

(Kraj OMS poruke)


BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.