AAA

OMS | 26.12.2022 09:55

Trendovi i cene usluga agencija za čišćenje 2022

Jedna od primarnih aktivnosti online platforme Daibau.rs je aktivno praćenje kretanja cena na tržištu građevinskih usluga, njihovo pravovremeno ažuriranje i informisanje šire javnosti. U skladu sa tim pripremljena je analiza cena usluga agencija za čišćenje, koja se nalazi u nastavku teksta.

Cene usluga agencija za čišćenje
Kao i kod ostalih usluga za koje platforma Daibau aktivno sprovodi istraživanje i cene usluga agencija za čišćenje mogu varirati u zavisnosti od mnogo faktora, neki od njih su veličina prostora koji se čisti, tip čišćenja, količina posla i vremenski period potreban za čišćenje. Većina agencija za čišćenje nudi različite pakete usluga, pa u skladu sa paketom kreiraju cenovnike. Redovno čišćenje obično uključuje osnovne usluge poput usisavanja, pranja podova i čišćenja sanitarija, dok generalno čišćenje uključuje dodatne usluge poput pranja prozora, čišćenja ormara i sl.

Cene se takođe mogu razlikovati i u zavisnosti od toga gde se čišćenje obavlja. Konkretno, postoje razlike kada govorimo o cenama čišćenja stambenog prostora u odnosu na poslovne prostore. U većini slučajeva agencije za čišćenje ponudiće popuste ukoliko se potpiše dugoročni ugovor. Detaljnije cene usluga čišćenja vidljive u u kalkulatoru cena agencija za čišćenje.

Cene usluga agencija za čišćenje u Srbiji

Kako bi rezultati istraživanja bili što relevantniji, platforma Daibau je istraživanje sprovela među agencijama koje su aktivne na platformi, tačnije među agencijama za čišćenje koje se nalaze u Beogradu, Novom Sadu i na Zlatiboru – prva stvar koju je ovo istraživanje pokazalo jeste da nema drastičnih razlika u cenama između različitih gradova.

Što se tiče održavanja stambenog prostora, agencije ovu uslugu, kao i održavanje poslovnog prostora naplaćuju po satu. Cene održavanja stambenog prostora kreću se između 6 € i 7 € po satu. U ovu cenu agencija uključuje upotrebu svojih hemikalija. Za poslovne prostore, cene su nešto veće i idu od 6 € do 10 € sa hemikalijama firme koja je agenciju angažovala.

Dubinsko pranje kreće se od 6 € 7 € po sednom mestu, što znači da će vas dubinsko pranje fotelje izaći oko 7 €, dok je dvosed oko 14 € itd. Čišćenje prozora je usluga koja se retko kada traži odvojeno, međutim ukoliko stranke žele samo čišćenje prozora cena je 0,5 €/m2 sa jedne strane, ukoliko su obe strane onda je cena 1 €. Usluge čišćenja tekstilnih podnih obloga uglavnom podrazumevaju čišćenje tepiha, agencije u većini slučajeva tepihe odvoze u posebno opremljene perionice i cena je 2,5 €/m2.

Cene usluga agencija za čišćenje u drugim zemljama

Daibau platforma posluje na 12 tržišta i kako bi svojim korisnicima dala što kvalitetniji uvid u stanje na tržištu, sve cenovnike upoređuje sa ostalim tržištima svog poslovanja.

Agencije za čišćenje su najskuplje u Švajcarskoj. Cena za čišćenje stana iznosi između 10 € i 16 €/m2 zavisno od toga koliko je stan prljav. Čišćenje prozora naplaćuje se u zavisnosti od toga da li se čisti samo staklo ili ceo prozora, zajedno sa ramovima i letvicama – cena je od 9 € do 12 € po prozoru. Čišćenje tekstilnih obloga je takođe dosta skuplje u odnosu na Srbiju i cena se kreće između 8 € i 12 €/m2. Što se poslovnih prostora tiče, čišćenje se, za razliku od stanova, naplaćuje po satu i cena je 35-70 €, dok je cena dubinskog čišćenja 90 € po sofi.

Češka je slična Srbiji po cenama, čišćenje stambenog prostora je 6€ po satu, dok se održavanje poslovnog prostora kreće između 6 – 7 € po satu. Dubinsko pranje se kao u Srbiji naplaćuje po sednom mestu i iznosi 7 €. Pranje prozora naplaćuje se po m2 i cena ove usluge je 0.8 €/m2, dok je čišćenje tekstilnih obloga skoro duplo skuplje nego u Srbiji i iznosi 4 €/m2.

U Austriji se, kao u Švajcarskoj, čišćenje stambenog prostora naplaćuje po m2 i cena je 3,5-8 €/m2, dok se poslovni prostori naplaćuju ili po m2 – cena je 3,5 €/m2, ili po satu i tada je cena 16 €. Čišćenje prozora ide od 5 € pa na više, dok je čišćenje tekstilnih podnih obloga 4,5 €/m2. Dubinsko pranje naplaćuje se po sofi i iznosi 80 €.

Predviđanje cena u narednom periodu

Povećanje cena usluga i proizvoda nije zaobišlo ni agencije za čišćenje. Vlasnici agencija za čišćenje najavljuju povećanje cena svojih usluga od Nove godine s obzirom da su se njima povećale cene nabavke materijala, poslovanja i sl.tako da nas od Nove godine očekuju novi cenovnici i za usluge čišćenja.
Ovaj tekst nije proizvod Agencije Beta i ona ne odgovara za navode u njemu.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.