AAA

OMS | 03.01.2023 09:45 > 03.01 09:45

Koji su aktuelni trendovi u sektoru građevinarstva?

  • Foto: WUT789
  • Foto:piranka
  • Foto:adamkaz

Praćenje najnovijih trendova, pomeranje granica, što bolja reakcija na izazove ekonomske i ekološke prirode koji se smatraju „gorućim“ problema današnjice, razvoj i primena najnovijih tehnologija a pritom očuvanje kvaliteta, nešto su čime teži svaka grana privrede, pa i građevinarstvo. Porast cena sirovina i transporta, usled novonastale situacije koja je pogodila čitav svet, uzburkala je i ovaj sektor, ali broj građevinskih projekata je i dalje u tendenciji porasta. Kako je građevinstvo odgovorilo na izazove i koji su aktuelni trendovi zastupljeni?

Trenutna situacija u građevinarstvu i buduće prognoze Platforma Daibau pripremila je transparentan kvartalni izveštaj o srpskom građevinskom tržištu, koji prati ključne pokazatelje kretanja izvođača i investitora. U izveštaju su predstavljeni podaci Zavoda za statistiku Republike Srbije, Dun & Bradstreet-a kao i rezultati koji se prikupljaju na uzorku od stotine hiljada mesečnih korisnika Daibau platforme.
Trendovi na građevinskom tržištu pokazuju da su se planovi gradnje povećali za 6,5%, a u odnosu na prošli kvartal izvođači imaju više posla, što je manje-više neobično neposredno pred zimu. Bolja građevinska sezona očekuje se 2023. godine, jer je broj novih građevinskih dozvola povećan za 16%. Na linku: Daibau građevinski izveštaj za 3. tromesečje 2022. pronaćićete i ostale relevantne podatke kao i prognoze za godinu pred nama.

Takođe, na platformi Daibau pronaći ćete mnoštvo stručnih tekstova na temu inovacija u građevinarstvu, primere dobre prakse, ali i upoznati se sa najnovijim građevinskim materijalima i tehnologijama.

U nastavku istražujemo šta se to novo dešava u sektoru građevinarstva.

Korišćenje dronova u građevinarstvu Ovo je jedan od najvećih trendova u građevinskoj industriji, a prema podacima preduzeća za ispitivanje tržišta Gartner”, procenjuje da je broj donova namenjenih poslovima na gradilištima prošle godine iznosio oko 200.000 u svetu, a ta brojka će se udvostručiti do 2023. godine.Na koji način dronovi daju doprinos građevinskoj industriji?

Dronovi omogućavaju nadzor izvođenja radova i poboljšanje sigurnosti na radu mogu vršiti monitoring gradilišta u svakom momentu i na taj način sprečiti krađe, mogu se programirati da oglase alarm ukoliko postoji opasnost po zdravlje zaposlenih na gradilištu.

Postoji mišljenje da dronovi nude samo mogućnost snimanja zgrada iz vazduha. Međutim, ono što je osnovni zadatak bespilotnih letelica je mapiranje određenih područja i uočavanje potencijalnih grešaka.

U građevinarstvu nije retkost da se potkrade greška u proceni, ali koliko god ona mala bila može izazvati velike materijalne gubitke i utrošak raspoloživog vremena. Dronovi pružaju dnevni pogled iz ptičije perspektive te na taj način daju širu sliku progresa i omogućavaju detektovanje potencijalnih grešaka i njihovo pravovremeno uklanjanje, što je naročito korisno kada su u pitanja velika gradilišta koja se uz pomoć dronova mogu brzo i lako pregledati.

Snimci iz vazduha obezbeđuju praćenje razvoja građevinskog projekta, isporuku podataka pogodnih za analitiku i donošenje konkretnih odluka, a predstavljaju i sredstvo komuniciranja. Naime, dronovi mogu obaveštavati menadžere o vizuelnom napretku projekta, te oni mogu biti u toku čak i kada nisu na gradilištu.

Dakle, primena dronova u građevinskoj industriji predstavlja inovativno rešenje koje nudi sasvim novi pogled na gradilište.

Primena tehnologije digitalnih blizanaca Pre svega, važno je definisati tehnologiju digitalnih blizanaca kako bi se razumeo njen značaj u građevinarstvu.U pitanju su digitalni prikazi struktura koji prate i analiziraju sve vrste stvarnih podataka o performansama. To je virtuelna prezentacija fizičke imovine živa replika složenih sistema, proizvoda ili građevinskih struktura koja je nastala integrisanjem modela koji su napravljeni procesom dizajniranja na osnovu podataka iz ugrađenih senzora i sistema. Međutim, tehnologija digitalnih blizanaca je više od modela, uz pomoć iste se ogledaju stvarne osobine stvarnog objekta u realnom vremenu.

Tehnologija digitalnih blizanaca vlasnicima i projektantima omogućava da dobiju neverovatan uvid u to kako bi njihovi budući projekti trebalo da izgledaju.

Ovaj vid implementiranja digitalizacije u građevinarstvo može se objasniti kroz jednostavan primer. U slučaju infrastruktura u kojima se očekuje veliki promet, kroz korištenje softvera za simulaciju pešaka, može se lako predvideti kada i gde će biti više zagušenja.

Uvođenje tehnologije digitalnih blizanaca obezbeđuje veću učinkovitost i niže operativne troškove u izgradnji i održavanju imovine.

Na primer, stanje betona, pukotine u stubovima ili pomicanje određenog materijala na gradilištu se jednostavno proverava uz pomoć digitalnog blizanca. Na taj način se dolazi do bržeg otkrića problema, čime se sprečavaju ogromni materijalni gubici.

Jedna od prednosti navedene tehnologije je i optimalno korišćenje resursa čime se štedi vreme i novac.

Energetska efikasnost i zeleni koncept Pod energetskom efikasnošću podrazumevaju se mere koje se primenjuju u cilju smanjenja potrošnje električne energije, a samim tim i snižavanja mesečnih računa, pritom ne narušavajući komfor stanovanja. Kada se govori o građevinskom sektoru, najzastupljenije mere postizanja energetske efikasnosti su dobra izolacija objekata, ugradnja energetski efikasne stolarije ali i primena odgovarajućih materijala kako bi se udobnost unutrašnjeg prostora kombinovala sa nižim troškovima energije i manjim uticajem na okolinu.Jedan od načina kojim se ostvaruje bolja energetska efikasnost a istovremeno povećava estetska vrednost jeste gradnja zelenog krova, to jest vegetacionih krovnih sistema. Zeleni krovovi mogu da zadrže vodu izvan zgrade, redukuju izlivanje vode nakon oluje, smanje pritisak na urbane kanalizacione sisteme. Međutim najvažnije odlike zelenih krovova su te da mogu da povećaju dugovečnost krova kao i energetsku efikasnost. Vodootporne membrane koje se upotrebljavaju za zelene krovne sisteme sadrže PVC materijale koje štite krov od efekata ultraljubičastih zraka i ekstremnih temperatura. Upravo ovi faktori uzrokuju skupljanje i širenje krovnih sistema.

Ukoliko sloj zelenog pokrivača pokriva ravnomerno hidroizolaciju, produžava joj se trajnost, a pukotine i procesi širenja i skupljanja koji se javljaju zbog temperaturnih razlika, odvijaće se dvostruko sporije u odnosu na klasični, tradicionalni krov.

Prema mišljenjima stručnjaka, čak i kada jedan biznis model pokaže dobre rezultate ne treba prestati sa praćenjem najnovijih trendova, a naročito ako je reč o sektoru koji beleži konstantni rast kao što je to slučaj sa građevinom. Informisanje o novinama i inovacijama i njihovo usvajanje jeste ključ dobrog poslovanja, čak se može reći uslov za opstanak na tržištu.

Ovaj tekst nije proizvod Agencije Beta i ona ne odgovara za navode u njemu.
(Kraj OMS poruke)

 

 


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.